3.4.2016. 12:37
0
Turska: Sirena od osam miliona tačaka za Guinnessa
Učenici srednje umjetničke škole "Muzaffer Sarisozen" u Sivasu, u središnjem dijelu Turske, koristeći osam miliona tačaka nacrtali su sirenu i svojim radom namjeravaju konkurisati za Guinnessovu knjigu rekorda, javlja Anadolu Agency (AA).

Učenici trećeg i četvrtog razreda po uzoru na američkog umjetnika Miguela Endaru, koji je s 3,2 miliona tačaka nacrtao crno-bijeli portet svog oca, koristeći različite boje, nacrtali su sirenu.

Projekat je trajao tri mjeseca. Učenici ovu tehniku koriste i prilikom crtanja djela po uzoru na djela slikara Leonarda da Vincija, Vincenta van Gogha, Pabla Picassa i mnogih drugih.

Profesor Oktay Gurbuz rekao je kako broj tačaka zavisi i od debljine vrha olovke, pa tako na kvadratni centimetar može stati između hiljadu i 1.300 tačaka.

“Inspirisao nas je Migel Endara. Željeli smo uraditi nešto više. U konačnici to veoma lijepo izgleda. To nije nešto što svako na lagan način može uraditi, zahtijeva mnogo strpljenja”, rekao je Gurbuz i dodao kako su učenici do sada ovom tehnikom nacrtali između 30 i 40 radova i da planiraju napraviti izložbu.

Sevdanur Tanriverdi, učenica četvrtog razreda, kazala je kako su uživali u crtanju.

“Crtanje je trajalo oko tri mjeseca. Ova vrsta umjetnosti obično se radi jednom bojom, ali mi smo koristili više boja. Kad nemamo časova, dolazimo i crtamo. Čak sam i sanjala kako crtam. U snu smo crtali koristeći ovu tehniku”, rekla je Tanriverdi naglašavajući kako je ovaj projekat bio veliko zadovoljstvo za sve učenike. 

(Anadolu Agency) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.