20.4.2016. 21:00
0
Zašto su ljevaci u prednosti u odnosu na dešnjake?
Samo 10 do 15 posto svjetske populacije čine ljevaci, a među muškarcima ima dvaput više ljevaka nego među ženama. Ljevaci su po mnogočemu posebni, no znate li koja je najveća prednost ljevaka nad dešnjacima?

Marilyn Monroe, Albert Einstein i Charles Darwin neki su od najslavnijih ljevaka, a ova trojka poznata je i po svojoj visokoj inteligenciji. To i ne čudi jer jedna studija pokazala je da je više ljevaka nego dešnjaka s koeficijentom inteligencije višim od 140.

Inteligencija im omogućava neke prednosti nad dešnjacima, a najvećom prednošću smatra se njihova sposobnost da rade nekoliko stvari odjednom. Naravno da i dešnjaci pokušavaju biti dobri u multitaskingu i neki su u tome i uspješni, no ljevaci su u obavljanju više zadataka odjednom briljantni.

Jedno istraživanje ponudilo je rješenje zbog čega su ljevaci bolji od dešnjaka u obavljanju više stvari odjednom prema kojem je 'tajna' u tome da mozak ljevaka funkcionira brže zbog čega se lakše snalaze među mnoštvom informacija.

Druga studija je pak pokazala i da su ljevaci, zbog svoje sposobnosti multitaskinga, bolji u igranju video igara, piše dnevnik.hr.


Anesa Agović

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.