14.9.2016. 17:11
0
Tajna ukletog mosta sa kojeg skaču psi!
U blizini sela Milton u škotskoj regiji Dambarton nalazi se most s kog psi skaču pravo u smrt. Od pedesetih godina prošlog vijeka, kad je primijećeno da psi gube živote skačući s mosta Overtoun, do danas nije u potpunosti jasno šta izaziva takvo ponašanje. Poznato je samo da je do danas preko 600 pasa oduzelo sebi život na ovaj način.

Škotsko društvo za prevenciju zlostavljanja životinja poslalo je svoje predstavnike kako bi istražili ovaj slučaj, međutim oni nisu imali tačno objašnjenje ovog čudnog ponašanja životinja. Psi ne samo da su skakali s mosta, nego bi se, ukoliko bi preživjeli pad, ponovo peli na most i učinili isto.

Stvar oko koje su naučnici saglasni je da psi sigurno ne skaču s namjerom da uginu. Vlasnici pasa koji su skočili s mosta tvrde da prije tog događaja nisu primijetili nikakvo neobično ponašanje kod svojih ljubimaca, a interesantno je da su svi psi skočili sa skoro identičnog mjesta na mostu. Pretpostavlja se da tu ima nešto što ih navodi da skoče prije nego što i sami postanu svjesni visine.

Postoje brojne teorije kojima pokušava da se objasni pogibija silnih pasa, a jedna od najprihvatljivijih je da se ispod mosta gnijezde kune koje ostavljaju prilično jak miris i to je ono što pse privlači. Još jedna činjenica koja potkrijepljuje ovu tvrdnju odnosi se na vremenske prilike. Naime, svi vlasnici koji su izgubili psa na ovaj način tvrde da je dan bio sunčan i suh, što nam govori da je miris koji su kune ostavile bio jak, odnosno nije bio razblažen vlagom.

Stanovnici ovog mjesta trude se da se ne približavaju ukletom mostu, kako su ga prozvali zbog tragedija koje se dešavaju. Ipak, životinjama ne može ništa loše da se desi ukoliko vlasnici paze na njih, pa tako u blizini mosta, s obje strane, stoji upozorenje da se psi ne puštaju s povoca.

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.