1.10.2016. 20:21
0
Topla šoljica kafe za sretan Međunarodni dan kafe
FOTO: Ilustracija
Saznajte sve o omiljenom crnom napitku i pripremite neke od naših najboljih recepata s kafom.

Prvog dana oktobra, kada polako ulazimo u jesensko raspoloženje i sve što nam je potrebno je šoljica toplog napitka, baš toga dana slavimo omiljenu nam kafu.

Legenda govori kako je najdraži crni napitak otkrio pastir dok je promatrao svoje koze kako plešu nakon što su obrstile crvene bobice s biljke kave. Danas se baš kava smatra najpoznatijim stimulansom za organizam, a ublažava i glavobolju i podiže raspoloženje.

Priprema se od prženih zrnca kave dobivenih iz bobica biljke kave. Ta se blažena biljka uzgaja u više od 70 zemalja, a posebice u Indiji, Africi i Aziji. Voli toplo, vlažno i kišno vrijeme.

Priprema se na različite načine, a najvažnije je znati kako se potpuno mljeveno zrno koristi za pripremu laganije kafe, fino mljevena je pogodna za filter-kafu dok je vrlo fino mljevena kafa idealna za pripremu espressa. Kafa u prahu pak daje onaj najjači napitak koji zovemo još i turskom kafom.

Bez obzira volite li je piti crnu, bez ili sa šećerom, dodajete li u nju mlijeka i sladite li je drugim dodacima, na ovaj poseban dan svakako uzmite vremena i uz toplu šoljicu kafe posvetite vrijeme samo sebi, prenosi Gastro.

Osim najdražih trenutaka u kojima ispijamo kafu s prijateljima u ambijentu kakvog divnog kafića ili toplini doma, ovaj čarobni napitak volimo kombinirati i u jelima.


(Anesa Agović)


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.