26.11.2016. 21:33
0
Svaki građanin "težak" pola miliona dolara: Znate li iz koje države dolaze najbogatiji ljudi?
Banka Credit Suisse je u svom godišnjem izvještaju otkrila da je svaki Švicarac "težak" više od pola miliona dolara, a Švicarci su jedanaest puta bogatiji od svjetskog prosjeka. To se vidi u Izvještaju o globalnom bogatstvu (Global Wealth Report) kojeg je napravio istraživački institut te banke.

Ni u jednoj drugoj zemlji u svijetu ljudi nisu tako bogati kao u Švicarskoj. Trenutno svaki odrasli Švicarac ima prosječnu imovinu u vrijednosti 561.900 dolara, objavio je Deutsche Welle.

Nakon Švicaraca slijede građani Australije (376.000 dolara), Sjedinjenih Američkih Država (345.000 dolara) i Norveške (312.000 dolara).

Prema navedenom izvještaju, od financijske krize 2008. godine privatna imovina odraslih Švicaraca, izražena u dolarima, porasla je za 5,3 posto godišnje. Istodobno, globalno bogatstvo poraslo je za samo 2,1 posto godišnje u istom razdoblju.

Glavni razlog za porast imovine u Švicarskoj je aprecijacija franka u odnosu na dolar. Trenutno je imovina pojedinaca u Švicarskoj narasla na 3.5 triliona dolara, što je 1,4 posto svjetskog privatnoga bogatstva, a Švicarska čini samo 0,1 posto svjetske populacije.


(Avaz/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.