21.12.2016. 18:06
0
Tajna najdubljeg mesta na svetu: Konačno otkriven misteriozni zvuk iz Marijanskog rova
Dugo se špekulisalo o tačnom izvoru misterioznog, „metalnog“ zvuka koji je zabilježen na najdubljem mestu na svetu u periodu jeseni 2014. i proleća 2015. godine. Evo do kakvog otkrića su došli naučnici ...

Marijanski rov, sa dubinom od 10,984 metra najdublja je tačka na Zemlji. Misteriozni zvuk koji je nedavno snimljen na ovim nevjerovatnim dubinama po svemu sudeći predstavlja nikad do sad zabilježeno oglašavanje oštrokljunog kita.

Zabilježeni zvuk pokazuje da ova vrsta kitova ima širok vokalni raspon - registrovani su zvukovi frekvenci od 38 herca do čak 8,000 herca.

"Veoma je specifičan, sa mnogo zanimljivih dijelova," navodi Šaron Nieukirk, stariji asistent za istraživanja u oblasti bioakustike na univerzitetu Origen. "Zvuci niske frekvencije tipični su za oštrokljunog kita, ali ga metalkasti dijelovi čine zista unikatnim. Ne otkrivamo mnogo novih i specifičnih zovova ovih kitova", dodaje Njuekirk.



Zvuk je snimljen pomoću robota koji su u stanju da zarone na dubinu od jednog kilometra. Naučnici ih često šalju na solo misije kako bi prisluškivali razgovore kitova. Njuekirk i njene kolege prikupljale su akustične podatke u periodu jeseni 2014. i proleća 2015. u oblasti Pacifičkog okeana istočno od Gvama, u neposrednoj blizini Marijanskog rova. 


(National Geographic/Admir Oručević)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.