27.6.2017. 12:19
0
Tek tinejdžer, a već milioner: Do 18. godine ostvario svoj san
Prije tri godine, Erik Finman iz američkog Idaha kladio se s roditeljima da neće morati studirati ukoliko postane milioner do svoje punoljetnosti. Napustio je školu i učio od kuće. Isplatilo se.

Dobio sam opkladu od milion dolara sa svojim roditeljima. Zahvalan sam svima – objavio je 18-godišnji Erik Finman na Facebooku. Njegova, u najmanju ruku, neuobičajena životna priča počela je 2011., kad je imao 12 godina. Baka mu je dala hiljadu dolara, a Erik je taj novac uložio u bitcoine, odnosno digitalni novac, stvoren i čuvan elektronički, prenosi “24sata“.

Koristi se za kupovinu u elektroničkom obliku i u tom se smislu ne razlikuje ni od jedne druge valute. Na ideju o ulaganju u bitcoine došao je Erikov stariji brat Scott.

– Nisam volio školu. Provodio sam dane igrajući videoigrice. Koliko god pokušavao, nisam imao uspjeha, dobivao sam trojke i bio uplašen jer su moji nastavnici moje školske neuspjehe gledali kao nešto loše. Jedan od njih mi je rekao da nikad neću biti uspješan i da ću se zaposliti u McDonald'su – priča Erik.

Roditelji su nestašnog Erika odlučili ispisati iz škole i nastaviti njegovo obrazovanje od kuće. Erik je prvi bitcoin unovčio 2013., kad je njihova vrijednost iznosila 1200 dolara i time povratio uloženi novac s kojim je osnovao internetsku tvrtku Botangle, koja omogućuje učenicima da pronađu profesore putem interneta. Ponesen uspjehom počeo se uključivati u startup-ove u Silicijskoj dolini, području poznatom po visokoj tehnologiji.

Danas Erik posjeduje 403 bitcoina, od kojih svaki vrijedi 2700 dolara, što je ukupno više od milion dolara. Na društvenim mrežama samog sebe naziva “real life Tony Stark”, po uzoru na poznatog superjunaka Iron Mana.

Trenutno radi na nekoliko projekata, uključujući i lansiranje rakete za NASA-u. I dalje mu nije žao što ne pohađa fakultet, a svakome preporuča obrazovanje putem interneta koji je “besplatan i pruža mnogo više od obrazovnog sistema koji ne radi za nikoga”.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.