6.12.2017. 14:18
0
Naučnici uvjereni: Ovo je najstarija životinjska vrsta na planeti
Morski sunđeri najstarije su u rodoslovnom stablu među svim neizumrlim životinjskim vrstama na planeti, zaključili su britanski naučnici, koji su okončali višegodišnje žučne rasprave o tom pitanju.

Nedavo sprovedene genetske analize upućivale su na nekoliko zaključaka, čineći naučnike neodlučnim u odgovoru na pitanje da li su sunđeri ili žarnjaci (meduze) stariji kada je u pitanju rodoslovno stablo neizumrlih životinja na planeti.

Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Current Biology.

Zahvaljujući novom istraživanju koje je sproveo profesor David Pisani sa Fakulteta za biološku nauku i proučavanje Zemlje Univerziteta u Bristolu, sa velikom je sigurnošću zaključeno da su najstarije životinje na planeti ipak sunđeri.

Naučnici su istraživanjem utemeljenim na analizi strukturnih sekvencija bioloških makromolekula (DNK, proteini i drugi) zaključili da su sunđeri na samom dnu genetskog stabla svih životinja naše planete, prenosi Hina. Indicije koje su upućivale na to da su meduze najstariji živi višećelijski organizmi pojavile su se 2008. u prvoj analizi filogenije proširenoj na životinjsko porijeklo. 
(Avaz/Ajla Hurko)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.