10.3.2018. 20:35
0
Zanoktice su uvijek neka infekcija
Konzumiranjem jaja, mesa, integralnih žitarica, mahunarki, zelenog lisnatog povrća, hurmi, smokava može se pomoći organizmu da se izbori sa specifičnim tegobama koje se odražavaju na noktima

Zdravi nokti su glatki i čvrsti, ujednačene boje, tkivo ispod njih je ružičasto. Na njihov izgled može uticati niz poremećaja, pa zato izgled noktiju ponekad upućuje na opšte zdravstveno stanje.

Nokti i koža oko noktiju mogu se inficirati gljivicama kao što su tinea ili kandida. One utječu tako da nokti postaju mekši, bezbojni, zadebljaju se i deformiraju.

Bakterijska ili gljivična infekcija
Zanoktica je bakterijska ili gljivična infekcija nabora kože uz nokat. Ozbiljnija stanja koja se odražavaju na izgled noktiju su preveliko lučenje tireoidnog hormona (tireotoksinaza), poremećaji zgrušavanja krvi i upala srčanih zalistaka (endokartitis).

Nokti također mogu pomodriti od jake astme, srčanih oboljenja, emfizema ili bronhitisa, dok žućkasti i veoma tvrdi nokti mogu biti posljedica oštećenja disajnih puteva u plućima ili nakupljanje limfe u tkivima.
 
Osobe koje imaju određene specifične tegobe sa noktima mogu korigirati ishranu i na taj način podstaknuti proces iscjeljenja. Ukoliko je problem nastao usljed nedostatka željeza, preporučuju se namirnice bogate njime poput jaja, mesa, integralnih žitarica, mahunarki, zelenog lisnatog povrća, te alge, hurme, smokve, grožđice, sjemenke, školjke.

Pomoć – ojačati imunitet
Kod gljivične ili bakterijske infekcije noktima se može pomoći tako što će se u stvari ojačiti imunitet – uzimanjem bijelog i crvenog luka, namirnica bogatih cinkom (koštuničavo voće, korjenasto povrće, školjke), vitaminima C i flavonoidima (voće i povrće), kao i omega 3 masnim kiselinama (koštuničavo voće, tamnozeleno lisnato povrće, plava riba, ulje repice).

Kod ispucalih noktiju preporučuje se uzimanje više vitamina A, a dobar je i sok od mrkve te jaja, mlijeko, džigerica. Preporuka je i konzumirati tri porcije plave ribe nedjeljno ili riblje ulje.

Kod bijelih mrlja na noktima nije zgoreg uzimati više cinka i vitamina B kojih ima u integralnim žitaricama, piletini, plodovima mora.

Pomoć kod psorijaze
Kod tegoba izazvanih psorijazom u jelovnik je potrebno uvesti više plave ribe i drugih namirnica s esencijalnim masnim kiselinama (integralne žitarice, koštuničavo voće, sjemenke).

Ako su nokti lomljivi ili se ljušte ojačajte ih tako što ćete uzimati više hranjivih materija kao što su kalcij (u mlijeku), omega 3 masne kiseline (u plavoj ribi), vitamin C (u većini svježeg voća i povrća) i cink (plodovi mora i meso peradi).

Tri manjka, tri problema
Na noktima se može primijetiti nekoliko vrsta nedostataka hranljivih materija:
1. Anemija usljed nedostatka željeza izaziva bljedilo noktiju koji postaju tanki, lomljivi i naborani.
2. Nedostatak cinka izaziva bijele mrlje ili lomljivost noktiju.
3. Nedostatak linoleinske kiseline (esencijalne masne kiseline) može izazvati pucanje i ljuštenje.

(Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.