24.3.2018. 9:26
0
Dogodilo se na današnji dan
- 1603. Umrla engleska kraljica Elizabeta I., šesta i posljednja vladarica dinastije Tudor. Njezinu vladavinu nazivaju Zlatnom Elizabetinom erom u kojoj je rasla ekonomska moć Engleske, te cvjetala znanost, filozofija i kultura.
- 1874. Rođen Harry Houdini, američki iluzionist mađarskog podrijetla, pravog imena Erik Weisz, jedan od najpoznatijih iluzionista u povijesti čiji život i smrt i danas bude mnoge nedoumice.

- 1882. Robert Koch, njemački bakteriolog, u Berlinu iznio vlastitu spoznaju o uzročniku tuberkuloze, patogenom mikroorganizmu štapićastog oblika, koji je po njemu nazvan Kochovim bacilom. Bilo je to revolucionarno otkriće u borbi protiv najopasnije bolesti 19. stoljeća.

- 1886. Rođen Gabrijel Jurkić, bosanskohercegovački slikar i jedan od najznačajnijih impresionista u Bosni i Hercegovini. Bio je prvi školovani bosanskohercegovački slikar, koji je slikao pod utjecajima secesije i poentilizma.

- 1905. Umro Jules Verne, najprevođeniji autor romana u svijetu nakon Agathe Christie. Smatra se jednim od osnivača cjelokupnog žanra znanstvene fantastike. Najpoznatiji su mu romani "20 000 milja pod morem", "Put u središte Zemlje" i "Put oko svijeta u 80 dana".

- 1926. Rođen Dario Fo, talijanski dramski pisac, scenograf, redatelj i glumac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Autor je više od 80 predstava, od kojih su najpoznatije političke satire "Nećemo platiti! Nećemo platiti!" i "Slučajna smrt jednog anarhista".

- 1944. Saveznički vojnici zarobljeni u Drugom svjetskom ratu započeli "Veliki bijeg" iz zatvoreničkog logora u Poljskoj. Prema spektakularnom bijegu opisanom u romanu Paula Brickhilla, 1963. snimljen je uspješan film.

- 1972. Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo Direktno upravljanje nad Sjevernom Irskom koje je trajalo do 2007. godine.

- 1976. Argentinska predsjednica Isabel Peron, treća supruga Juana Perona, oteta i svrgnuta u državnom udaru poznatom pod nazivom 'Prljavi rat'.

- 1989. Tanker Exxon Valdez izlio više od 40 milijuna litara nafte ispred zaljeva Prince William na Aljasci i izazvao golemu ekološku katastrofu, prekrivši više od 28.000 kilometara mora.

- 1999. NATO započeo bombardiranje Jugoslavije. U bombardiranju vojnih i civilnih ciljeva sudjelovale su sve članice NATO-a i to s više od 1.000 zrakoplova i velikim brojem krstarećih raketa.

- 2008. Umro Boris Dvornik, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarist. Bio je jedan od najvećih predstavnika hrvatske kinematografije.

- 2008. Butan nakon održavanja prvih slobodnih općih izbora postao republika, čemu je prethodio potez kralja Jigme Singye Wangchuka koji je protiv volje parlamenta ograničio svoje ovlasti i stavio se pod parlamentarni autoritet.

- 2016. Radovan Karadžić pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu od 40 godina zatvora zbog odgovornosti za zločine počinjene na teritoriji BiH tijekom rata.

(Fena/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.