29.3.2018. 10:15
1
Naučnici prvi put nakon 150 godina pronašli krajnje neobičan cvijet
Godine 1866, italijanski botaničar Odoardo Bekari lutao je džunglama Malezije, kada je primetio izuzetno neobičan organizam.

U pitanju je bilo nešto što je ličilo na biljku, ali što nije imalo listove, nije imalo hlorofil i nije vršilo fotosintezu. Živelo u podzemlju, ličilo na gljivu, insekta, ili arahnidu.

Bekari je dokumentovao ovo otkriće, i uz bilješke priložio crtež. A onda - ništa. U narednih 150 godina nije bilo ni traga od ove čudne biljke, prenosi Avaz.

Ipak, biolozi Institucije za poljoprivredna istraživanja iz Češke prošle godine su istraživali isto područje kojim se bavio Bekari.

Ono što u tom trenutku nisu znali jeste da su prvi put u historiji fotografisali istu biljku koju je botaničar nacrtao prije 151 godinu.

Thismia neptunis provodi skoro cijeli svoj vijek pod zemljom, a hrani se parazitiranjem na gljivama.

Na površinu izlazi jedino kada cvjeta, što se dešava vrlo rijetko, najčešće ni svake godine.

Naučnici nisu sigurni da li je riječ o ugroženoj vrsti, ili se T. neptunis rijetko viđa zbog svog načina života. Sve što se za sada pretpostavlja o biologiji ovog cvijeta potiče iz znanja biologa o njegovim bolje proučavanim rođacima.

Istraživači će zato morati da dođu do većeg broja uzoraka prije nego što donesu detaljnije zaključke.

Zbog njegovih neobičnih osobina, mediji su ga nazvali "vanzemaljskim". Otkriće je objavljeno u magazinu "Fototaksa".

(Ajla Hurko)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.