12.4.2018. 8:56
2
Zašto djevojke sa zlatnom ili žutom kosom zovemo plavušama?
Kad se kaže plava kosa – niko ne misli nebesko plava, nego žuta. A zašto je to tako?

Sigurno ste se nekada zapitali zašto za djevojku žute boje kose, kažemo da je plavuša?

U našem jeziku se poimanje boja mijenjalo se kroz historiju pa tako neke boje ili nijanse koje danas postoje, ranije nisu postojale i obrnuto ili je naziv za njih u potpunosti promijenjen. Upravo je to razlog zbog kojeg se žuta kosa u našem jeziku naziva plava, prenosi “Wall“.

Naš jezik je u davnoj prošlosti prepoznavao samo da li je neka boja tamna ili svjetla, da li je mat ili sjajna. Tačna nijansa nije bila bitna pa nije ni postojala riječ koja bi odredila različite boje.

Rječju ‘plav’ se u našem jeziku opisivalo nešto što je svjetlo, a ovim se moglo opisati i ono što je bijelo i ono što je zlatno žuto. Nije bilo razlike, sve je to bilo plavo. Tako je i čovjek koji ima svjetliju kosu, oči, ten, nazivan ‘plavim’. Naravno, njegova kosa je bila plava ukoliko je svjetla.

Mnogi evropski jezici imaju zajednički naziv za plavokose ljude. Korijen reijči koji se koristi je izraz ‘blond’. Koristi se u engleskom jeziku, a proizašao je iz starofrancuskog, gdje je ‘blont’ označavao žuto, odnosno zlatno. Tako su Englezi preuzeli taj korijen i izgradili riječ ‘blonde’, dok Nijemci koriste riječ ‘blondine’, a Italijani ‘bionda’.

Na španskom se za plavušu upotrebljava izraz ‘rubio’, što bi značilo crveno, dok kod portugalaca ‘loira’ – što znači plavo.


(Admir Oručević)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.