9.5.2018. 21:20
0
Raj na Zemlji dobio obilježja pakla
Svjetski i domaći mediji prenijeli su ovih dana vijest da je vulkan Kilauea na Havajima, otočju prozvanom "raj na zemlji", eruptirao i prisilo hiljade ljudi na evakuaciju.

Stanovnici okruga Puna pozvani su na evakuaciju nakon što je vulkan Kilauea koji je i jedan od najaktivnijih na svijetu počeo izbacivati paru i lavu 40 metara u visinu.

U erupciji je više od 26 domova uništeno nakon što se desetak pukotina otvorilo u zemlji kao posljedica vulkanskih aktivnosti na havajskom Velikom otoku, objavile su lokalne vlasti.

Do erupcije, tokom koje je vulkan izbacivao lavu nekoliko stotina metara uvis, došlo je nakon urušavanja kratera na istočnom dijelu vulkana i brojnih potresa koji su se zbili u manje od 24 sata. 

Najsnažnija erupcija ovog vulkana bila je 1959. godine koja je uništila nekoliko gradova i raselila lokalno stanovništvo. 

Bitno je napomenuti da lava konstantno izlazi i prema pisanjima medija, samo je pitanje vremena kada će se dogoditi još veća tragedija.

Pitanje je kada nas priroda opet može opomenuti da nismo jedini vlasnici Planete, i kada slike "raja" mogu postati slike "pakla".

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i erupcija je uslijedila nakon niza nedavnih potresa.

Sljedeći, od top pet vulkana rangiranih po aktvnosti, je Eyjafjallajokull koji je zapravo jedan od ledenjaka na Islandu čiji pokrov prekriva aktivan vulkan. Za njega je bitno napomenuti da eruptira još od ledenog doba, a svi pamtimo njegovu erupciju 2010.godine kada je uzrokovao poteškoće u zračnom transportu te su svi naredni letovi bili otkazani. 

Treće mjesto bi zazeo Yasur, vulkan u državi Vanuatu, kom je zbog opasnosti zabranjen  pristup. 

Slijedi ga popularni evropski vulkan Etna smješten je u istočnom dijelu Sicilije. Za Etnu je važno napomenuti da je to stalno aktivan vulkan. Ipak, naučnici su mu dodijeli status ne previše opasnog vulkana.

Na petom mjestu po aktivnosti je vulkan Erebus koji se nalazi na području Antarktika što ga svrstava u najjužnije vulkane svijeta. 

Ovaj vulkan počeo je svoju erupciju još 1972. godine, a od tada pripada skupini aktivnih vulkana čije se erupcije svakog dana očekuju.

(Lejla Trle)















0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.