7.1.2019. 12:25
1
Znanstvenici: Gljiva najsigurnija droga
Najsigurnija rekreacijska droga su, naime, gljive, otkriva Global Drug Survey (GDS).

Rezultati velikog istraživanja su ovisili o tome koliko su puta konzumenti trebali hitnu medicinsku pomoć.

Ispostavilo se da su “magične" gljive odgovorne za najmanji postotak hitnih posjeta bolnicama, nakon čega slijedi kanabis na drugom mjestu. LSD i kokain su na, zajedničkom, trećem mjestu, prenose mediji.

Brojevi su u prosjeku izjednačeni po spolovima, ali u većini slučajeva žene su izložene većem riziku.

-Kombinirana upotreba gljiva s alkoholom i upotreba u rizičnim ili nepoznatim okruženjima povećava rizik od štetnosti - izjavio je osnivač GDS-a, psihijatar Adam Winstock.

Prema njemu, najčešći razlozi zbog kojih korisnici halucinogenih gljiva odlaze u bolnicu su slučajne ozljede, panika, kratkotrajna zbunjenost, dezorijentacija i strah od gubitka uma.

Na drugom kraju grafikona slijede metamfetamini, sintetski kanabis i alkohol. Oni su nosili najveću opasnost od završavanja na hitnoj.

Istraživanje je obuhvatilo 115.523 osobe iz više od 50 zemalja. Gotovo 10 tisuća sudionika izjavilo je da je u prošloj godini konzumiralo halucinogene gljive. Tek je 0,2 posto njih završilo u bolnici nakon toga.

To je bio najniži postotak u istraživanju, no istraživači naglašavaju da nijedna uporaba droga nije potpuno bezopasna. 



(FENA / Lejla Trle) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.