24.1.2019. 8:21
0
Dogodilo se na današnji dan
- 76. Rođen je rimski car Publius Aelius Traianus Hadrianus, poznatiji i kao Hadrijan. Bio je rimski car od 117. do 138. godine. Hadrijan je bio treći od Pet dobrih careva. Od prijašnjeg cara Trajana nasljedio je golemo carstvo.
- 1458. Petnaestogodišnji Matija Korvin izabran je za hrvatsko-ugarskog kralja koji će u Hrvatskoj dobiti i naslov "dobri kralj Matijaš". Uspio je ostvariti apsolutnu monarhiju oslanjajući se na srednje plemstvo i gradove. Nakon pada Bosne oslobodio je Jajce i organizirao Jajačku i Srebreničku banovinu.

- 1732. Rođen Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, francuski dramaturg, urar, izumitelj, glazbenik, diplomat, bjegunac, špijun, izdavač, hortikulturni stručnjak, trgovac oružjem, satiričar, financijer i revolucionar koji je sudjelovao i u Francuskoj revoluciji i Američkom ratu za neovisnost.

- 1742. Karlo Albert Bavarski izabran za cara Svetog rimskog carstva i kralja Njemačke, postavši tako Karlo VII. Bio je prvi car Svetog rimskog carstva koji nije pripadao dinastiji Habsburg nakon tri stoljeća.

- 1838. Samuel Morse je demonstrirao telegraf na kojem je promjenio telegrafsku šifru, od telegrafskog rječnika s numeričkim kodom, u kod za svako slovo.

- 1843. Rođen je Josip Stadler, hrvatski svećenik, vrhbosanski nadbiskup, utemeljitelj Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, pisac nekih od prvih i veoma znatnih filozofijskih priručnika na hrvatskome u neoskolastičkome duhu.

- 1848. James Marshall, poslovođa u pilani Sutterove komune, na lokaciji 55 km sjeveroistočno od Sacramenta u kotlini Rijeke American, pronašao je zlato u Saters Milu u Kolomi, što je dovelo do kalifornijske zlatne groznice.

- 1906. Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski inženjer kemije i izumitelj poljskoga podrijetla, patentirao je prvu mehaničku olovku na svijetu - svoj najveći i najpoznatiji izum.

- 1915. Britanski ratni brodovi su u Prvom svjetskom ratu u Sjevernom moru potopili njemačku krstaricu "Bliher" na kojoj je poginulo 870 ljudi.

- 1920. Umro talijanski slikar Amedeo Clemente Modigliani. Godine 1917. organizirana je njegova izložba aktova koja je izazvala veliki skandal te je policija naredila da se slike uklone. U Nici nastaje najveći broj njegovih djela koja će kasnije postati najcjenjenija i najskuplja. 

- 1924. Nekadašnja prijestolnica carske Rusije, Petrograd, dobila je novo ime - Lenjingrad, u znak sjećanja na vođu Oktobarske revolucije - Lenjina.

- 1933. Rođen je Asim Ferhatović - Hase, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša u povijesti. Cijelu nogometnu karijeru, izuzev kratkotrajnog angažmana u Fenerbahceu, proveo je u NK Sarajevo.

- 1946. Na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a, koju su inicirale SAD, Velika Britanija i Kanada, osnovana je Komisija za atomsku energiju.

- 1963. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda na današnji dan izmjerena je najniža temperatura u najviše gradova BiH. U Jajcu je bilo -25,4, u Tuzli -25,8, u Zenici -23,9 i u Mostaru -10,9 stupnjeva.

- 1965. Umro Winston Churchill, britanski političar, državnik, pisac i borbeni imperijalist najpoznatiji kao premijer Velike Britanije tijekom Drugog svjetskog rata. Osvojio je 1953. godine Nobelovu nagradu za književnost zahvaljujući knjigama u kojima je opisao modernu englesku i svjetsku povijest. 

- 1972. Japanski vojnik Shoichi Yokoi otkriven je na pacifičkom ostrvu Guam, gdje se 28 godina skrivao u džungli, uvjeren da Drugi svjetski rat još traje.

- 1984. U prodaju je stavljen Apple Macintosh, prvo računalo široke potrošnje koje je imalo grafičko sučelje i računalnog miša, umjesto tada standardnog tekstualnog sučelja.

- 2000. U Hrvatskoj su održani prvi predsjednički izbori nakon smrti Franje Tuđmana u prosincu 1999. Pobjedom nad Draženom Budišom, predsjednik Hrvatske postao je Stjepan Mesić.

- 2006. Na parlamentarnim izborima u Kanadi pobjedila je Konzervativna stranka (na čelu sa Stephenom Harperom) nakon 12 godina vlasti liberala.

- 2011. Najmanje 35 osoba je poginulo, a više od 100 je ozlijeđeno u samoubilačkom bombaškom napadu na moskovskom aerodromu Domodedovo.

- 2012. Umro Teodoros Angelopulos, grčki filmski redatelj, scenarista i producent, dobitnik brojnih filmskih nagrada na festivalima širom svijeta.

(Fena/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.