2.3.2019. 16:48
4
Kako se ljudsko lice mijenjalo kroz evoluciju, šest miliona godina u 90 sekundi
John Gurche je paleoumjetnik koji je na osnovu proučavanja fosila, a koristeći različite tehnike skiciranja, stvorio prikaz evolucije ljudskog lica.

U nešto više od minut i po on je spakovao sve promjene koje je naš lik pretrpio za posljednjih šest miliona godina, a detalji istraživanja koje je sproveo objavljeni su u knjizi “Oblikovanje čovječanstva”. Da bi predstavio istoriju čovječijeg lika, Gurche se koristi znanjima iz nauke i umjetnosti, ali i maštom.

Njegov video u javnosti je izazvao brojne polemike, kako među naučom zajednicom, tako i među laicima. Jedni su ga hvalili za poduhvat, dok su mu drugi čak i zamjerili da je napravio rasistički portret čovjeka.

“Ne razumijem zbog čega se preskače s ranog čovjeka na bijelca? Zar nije trebalo da se pojavi i čovjek afričkog porijekla budući da je bijela rasa izvedena? Moglo se čak i ostati na čovjeku Afrike”, napisano je u komentarima.

Ima i onih koji su pokušali da odbrane Gurša, ističući da se “u našim korijenima krije i neandertalac, tako da nema smisla ubacivati i čovjeka afričkog porijekla”, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

4
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.