8.3.2019. 20:00
0
Uginula najtužnija slonica na svijetu
Flavija, ženka slona koja je poznata i kao “najtužnija na svijetu”, uginula je u španskom zoološkom vrtu u 47. godini, nakon više od četiri decenije zatočeništva.

Flavija je 43 godine živjela sama u svom ograđenom prostoru u zoološkom vrtu u Kordobi, na jugu Španije, a prošle nedjelje je uginula.

Grupe za prava životinja su nekoliko puta pokušale da premjeste Flaviju kako bi mogla da živi sa drugim slonovima, ali nisu uspjeli na vrijeme.

Ranije je saopšteno da se njeno fizičko zdravlje pogoršalo tokom posljednjih šest mjeseci prije smrti, a takođe je prijavljeno i da slonica pati od depresije.

Odbornica zadužena za pitanja životne sredine Amparo Pernići izjavila je na konferenciji za novinare da Flavija više nije bila u stanju da ustane i da je uspavana.

Opisala je slonicu kao “simbol” grada i rekla je da je njena smrt bila posebno tužna za one koji su se brinuli o njoj tokom njenog života i u posljednjim trenucima. Predsjednica organizacije PACMA Silvija Barkuero rekla je da je slonica Flavija tokom svih tih godina bila sama i zarobljena u zoološkom vrtu u Kordobi.

“Nadamo se da nijedna životinja neće proći kroz ovo ponovo. Slonovi su društvene životinje poput ljudi i poznato je da razvijaju jake veze unutar porodica. Oni mogu da žive do 70 godina u divljini”, dodala je ona.





(Lejla Trle) 

Zivotinje
0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.