14.4.2019. 9:43
0
Dogodilo se na današnji dan: Titanic udario u santu leda i potonuo, Rođen naučnik Huygens koji je uveo pojam etera, smrtno ranjen Abraham Lincoln
- 1629. Rođen Christiaan Huygens, nizozemski matematičar, astronom i fizičar. Otkrio je prsten oko Saturna, konstruirao sat s klatnom te formulirao valnu teoriju svjetlosti uz uvođenje pojma Etera.

- 1759. Umro Georg Friedrich Handel, njemačko-engleski barokni skladatelj. Njegovo najpoznatije i najznačajnije djelo je oratorij Mesija, a od instrumentalnih djela Glazba na vodi i Glazba za kraljevski vatromet.

- 1849. Na inicijativu revolucionarnog lidera Lajoša Košuta Mađarska je proglasila neovisnost od Austrije.

- 1865. Predsjednik SAD-a Abraham Lincoln smrtno je ranjen u atentatu nekoliko dana nakon završetka građanskog rata. Na njega je u loži vašingtonskog kazališta pucao John Booth. Preminuo je sljedećeg dana.

- 1912. Luksuzni putnički brod Titanic, prilikom prve plovidbe iz Velike Britanije za SAD, udario je u veliku ledenu santu i potonuo u vodama Atlantika. U nesreći je poginula 1.523 od 2.224 putnika.

- 1917. Umro Ludwik Lejzer Zamenhof, poljski liječnik, izumitelj vještačkog jezika esperanto. Pod pseudonimom Dr. Esperanto izdao je 1887. udžbenik novostvorenog jezika Lingvo Internacia.

- 1931. U Španjolskoj proglašena republika nakon abdikacije i bjekstva iz zemlje kralja Alfonsa III. Republiku je 1939., poslije trogodišnjeg građanskog rata, ukinuo general Francisco Franco.

- 1945. Rođen Richard Hugh "Ritchie" Blackmore, britanski gitarist i skladatelj, jedan od osnivača hard rock sastava Deep Purple i Rainbow. 

- 1986. Umrla Simone de Beauvoir, francuska književnica, životna suputnica Jean-Paula Sartrea. Njena knjiga Drugi spol bila je inspiracija feminističkom pokretu.

- 2003. Polaganjem prvog kamenog bloka na luk Starog mosta, gradonačelnik i dogradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i Hamdija Jahić na simboličan način označili su početak obnove Starog mosta u Mostaru.

- 2006. Umro Barry Nelson, glumac koji je prvi oživio lik čuvenog britanskog agenta 007 Jamesa Bonda u TV adaptaciji Casino Royala 1954.

- 2010. U snažnom potresu jačine 7,1 stupnjeva Richterove ljestvice koji je pogodio Kinu, poginule su 2.183 osobe, ozlijeđeno 12.135, a 84 ih se vode kao nestale.


(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.