22.5.2019. 8:30
0
Dogodilo se na današnji dan
- 337. Umro Konstantin I. Veliki, prvi rimski car koji je prihvatio kršćanstvo u Rimskom carstvu. Godine 325. sazvao je prvi kršćanski sabor u Nikeji.

- 1813. Rođen Richard Wagner, njemački skladatelj, reformator opere i orkestra. Stvarao je glazbene drame epskih razmjera, proširio Beethovenov simfonizam u operskoj partituri i postigao prožimanje dramske radnje i glazbe.

- 1859. Rođen Arthur Conan Doyle, engleski liječnik i književnik, proslavljeni autor kriminalističkih romana u kojima su glavni junaci detektiv Sherlock Holmes i njegov prijatelj doktor Watson.

- 1885. Umro Victor Hugo, francuski književnik. Nakon državnog udara Napoleona Bonaparte, odlazi u 19-godišnje izgnanstvo, gdje je napisao najpoznatija djela, romane "Jadnici" i "Zvonar Bogorodičine crkve".

- 1960. Čileansku obalu Pacifika pogodio najjači potres u povijesti, jačine 9,5 stupnjeva prema Richteru. Epicentar je bio u blizini grada Valdivie, a hipocentar na 33 kilometra dubine što ga svrstava u duboke, tekstonske potrese. Potres se osjetio u cijelom Čileu, na Havajima, Filipinima, Aljasci i Japanu.

- 1970. Umro Bojan Stupica, jugoslovenski redatelj i scenograf. Bio je reditelj i jedan od glavnih organizatora u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, a od 1957. režirao je u beogradskom Ateljeu 212 i u Narodnom pozorištu.

- 1972. Predsjednik SAD-a Richard Nixon susreo se u Moskvi s predsjednikom Vrhovnog sovjeta SSSR-a Leonidom Brežnjevom, kao prvi američki predsjednik koji je posjetio Sovjetski savez.

- 1989. Indija izvršila probu svoje prve rakete zemlja-zemlja srednjeg dometa.

- 1992. Republika BiH primljena u članstvo UN-a. Među 178 zastava, na jarbolu ispred Palate UN-a zavihorila se zastava BiH. Istog dana u UN su primljene Slovenija i Hrvatska.

- 1998. Glasači u Sjevernoj Irskoj izglasali mirovni ugovor kojim je okončana 20-godišnja borba između protestanata i katolika. Za ustavne promjene glasalo je 95 posto glasača.

- 2000. Izraelski suci oborili zakon koji je branio ženama da se mole ispred Tora arabeski na Zapadnom zidu, jevrejskom sveštenom mjestu.

- 2003. Vijeće sigurnosti UN-a ukinulo 13-godišnje sankcije Iraku, istovremeno dajući SAD-u i Velikoj Britaniji velika ovlaštenja u vođenju te zemlje i njezine naftne industrije.

- 2016. Umro Velimir Bata Živojinović, jedno od najpoznatijih glumačkih imena na prostoru bivše SFRJ. Glumio je u više od 250 filmova i TV serija, a slavu je stekao glumeći u partizanskim filmskim spektaklima.




(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.