15.6.2019. 10:20
0
Dogodilo se na današnji dan
- 1215. Engleski kralj Ivan 'Bez Zemlje' potpisao Magnu Cartu Libertatum (Veliku povelju slobode) - temelj engleskog državnog uređenja, simbol borbe protiv apsolutizma i jedan od najznačajnijih dokumenata britanske i europske ustavne povijesti.

- 1752. Američki političar, filozof i fizičar Benjamin Franklin izveo svoj čuveni pokus sa zmajem i munjom čime je postavio novu teoriju elektriciteta te izumio gromobran što ga je proslavilo i u neznastvenom svijetu.

- 1873. Njemački arheolog Heinrich Schliemann, otkrio u Maloj Aziji zidine Troje, drevnog grada koji je pao pred naletima antičkih grčkih junaka. Tada je otkrio značajne antičke artefakte.

- 1920. Talijanski inžinjer, jedan od osnivača bežične telegrafije, Guglielmo Marconi emitirao je u Engleskoj prvi glabeni radioprenos uživo.

- 1954. U švicarskom Baselu oformljena UEFA, najviše europsko nogometno tijelo koje predstavlja nacionalne nogometne saveze, organizira i provodi klupska i međunarodna kontinentalna natjecanja, te regulira njihove nagrade.

- 1996. Umrla Ella Fitzgerald, američka pjevačica jazz muzike koja je svojim osebujnim i vrlo izražajnim pjevanjem postala uzorom u interpretacijama bluesa i be-bopa. Osvojila je 13 Grammya, u karijeri dugoj čak 55 godina.

- 2000. U pokušaju atentata u Budvi lakše ranjen Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, u to vrijeme jedne od najvećih oporbenih političkih stranaka u Srbiji.

- 2016. Preminuo Milorad Mandić Manda, srpski pozorišni, televizijski, filmski glumac i TV voditelj. Igrao je u brojnim filmovima, a najzapaženija mu je uloga u filmu 'Lepa sela lepo gore'. Preminuo je na sceni tijekom pretpremijere predstave 'Petar Pan' od posljedica srčanog udara.


(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.