24.7.2019. 9:22
0
Ko su bili maltari i kako Dolac Malta dobi ime?
Ove godine slavi se 155 godina postojanja Sarajevske pivare i to nije samo veliki jubilej za ovu kompaniju, nego i za cijelu Bosni u Hercegovinu. S Pivarom je počela industrijalizacija u našoj zemlji, a u njoj su radile generacije Bosanaca i Hercegovaca i tokom svih ovih godina nije nikada prestajala s proizvodnjom.
U okviru obilježavanja ovog jubileja Sarajevska pivara je kreirala kratke video priče koje govore ne samo o bogatoj historiji naše zemlje, već i ove renomirane kompanije.

Priče sa našeg izvora“ nam otkrivaju kako je Dolac Malta dobila ime i šta su to maltarine...

Na ulazima u staro Sarajevo bile su postavljene malte, a o tome danas svjedoče nazivi nekih od naselja i ulica – Dolac malta ili Paje malta. Jedna takva spominje se u Jugoslovenskom listu, i to u tekstu o prvom točenju piva u Sarajevskoj pivari 1864.!

Tada su se na udolini više Pivare okupile brojne zvanice, ali i običan narod,  da uz jelo, piće i muziku obilježe veliki dan. Neki su, po završetku slavlja, kući ponijeli pune ibrike piva, ali ih na mostu koji je, tridesetak koraka niže sadašnjeg mosta, spajao Kovačiće sa desnom obalom Miljacke, zaustaviše maltari.

„Mi maltarine ne plaćamo! Popićemo sve!”, povikaše Sarajlije, i „s nogu“ popiše sve što su ponijeli, pa pored zbunjenih maltara s praznim ibricima odoše kućama, a uz priču o Pivari ostade i slovo o maltarini, u gradu u kojem se pivo toči već 155 godina…
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.