24.10.2019. 17:40
0
Američka mornarička škola razvila je metodu uz koju ćete zaspati u dvije minute
Sigurno vam se barem jednom dogodilo da se vrtite po krevetu, nervozni ste i umorni, ali ne možete zaspati, a ne pomaže ni to što vas frustrira upravo činjenica da ne uspijevate utonuti u san koji vam je prijeko potreban. No kada ste u vojsci, san je luksuz. Nije neobično ako tokom dana uspijete odspavati tek nekoliko sati, a zamislite koliko je tek onda nesanica frustrirajuća u takvim okolnostima.

Sve to može rezultirati nedostatkom koncentracije, donošenjem pogrešnih odluka i stresom. Upravo s time su se tokom Drugog svjetskog rata susreli i američki borbeni piloti, a kako se njihove kobne pogrešne odluke koje su donijeli zbog umora i nedostatka sna više ne bi ponovile, Američka mornarička škola razvila je zanimljivu metodu koja pomaže utonuti u san. Nakon samo šest tjedana prakse čak 96 posto američkih vojnika uspjelo je zaspati u manje od dvije minute.

Riječ je o metodi koju je Sharon Ackman opisala u knjizi "Relax and Win: Championship Performance", a koja je mnoge zaintrigirala.

"Američka mornarička škola razvila je znanstvenu metodu za spavanje u bilo kakvim uvjetima, i danju i noću. Nakon šest sedmica prakse 96 posto vojnika zaspalo je za maksimalno dvije minute. Čak i nakon što su pili kafu ili kad su u pozadini slušali pucnjeve", istaknula je Sharon.

Kako biste u tome i sami uspjeli, potrebno je isprazniti um. Za početak, opustite sve mišiće na licu. Zatvorite oči i dišite polako i duboko. Čelo bi vam trebalo biti glatko, nemojte se mrštiti. Udahnite dok opuštate obraze, usta, jezik i čeljust te signalizirajte ostatku tijela da učini isto.

Potom opustite ramena, a zatim i ruke. Udahnite i opustite prsa te na kraju opustite i noge. Nakon toga je potrebno zamisliti da ležite u mračnoj sobi na udobnom kauču, a ako imate problema s opuštanjem, počnite na glas izgovarati naredbu: "Ne razmišljaj." Ponavljajte je onoliko dugo koliko vam je potrebno da uspijete "isprazniti um".

Ako ste sve napravili kako treba, uskoro biste trebali utonuti u san, piše Medium.

Zanimljivo je kako je ova knjiga tiskana još 1981. godine, a vojnička metoda koja pomaže zaspati je opet postala popularna zahvaljujući internetu, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.