5.2.2020. 19:15
0
Talijanska policija zaplijenila gotovo 8000 antiknih novčića ponuđenih na Ebayu
Talijanska policija objavila je u srijedu da je zaplijenila 7905 antičkih novčića protuzakonito iskopanih s arheoloških nalazišta i ponuđenih na prodaju na Ebayu.

Novčići datiraju iz razdoblja starog Rima i perioda Velike Grčke, regije u antičkoj južnoj Italiji i Sicilji koje su od 8. stoljeća prije Krista kolonizirali grčki naseljenici.

Karabinjeri su objavili da "novčići imaju znatnu arheološku/numizmatičku vrijednost" i procjenjuju se na ukupno 3,5 milijuna eura.

Ilegalnu trgovinu vodio je umirovljenik iz mjesta Castelvetrano na Siciliji koji je prodao novčiće pošto ih je prikupio, restaurirao, očistio i katalogizirao u tajnom laboratoriju u vlastitom domu.

Policija je Sicilijanca "ulovila" prateći dražbe organizirane na Ebayu i protiv njega podignuta je optužnica te mu prijeti zatvorska kazna od dvije do osam godina, prenosi Hina.

Nakon istraga u Siciliji i drugim talijanskim pokrajinama policija je uspjela vratiti svih 7905 novčića, rekla je glasnogovornica.

Time su pronašli još 22 osobe osumnjičene za sudjelovanje u ilegalnoj trgovini, a zaplijenjeno je još 265 drugih ukradenih arheoloških artefakata, uključivo nakit i keramiku.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.