18.3.2020. 9:54
1
Imale su isto godina, slične živote i obje su se zarazile koronavirusom: Samo jedna je preživjela
FOTO: Deng i Sisi
Priču o medicinskoj sestri Deng Danijing i ljekarki Ksiji Sisi iz Vuhana donosi "New York Times". Istih godina (29), mame koje su imale veoma slične živote, brinući o drugima, dobile su koronavirus i završile u bolnici u kritičnom stanju.

Djeci navodno nisu rekle da su oboljele i tvrdile su da moraju da rade. Bile su udate, nisu bile u rizičnoj kategoriji.


Nepredvidiva priroda virusa

Sudbine ove dvije žene pokazuje koliko je priroda koronavirusa nepredvidiva i kako ponekad nije u skladu sa statističkim podacima i naučnim istraživanjima.

I Deng i Ksiji su zbog epidemije korona virusa radile produžene smjene. A onda je dijagnoza koronavirusa promjenila sve. Temperaura, upala pluća, simptomi su se pogoršali.

Deng je pobjedila Covid-19, Sisi je izgubila bitku.


Simptomi


Ksija Sisi je 14. januara završila noćnu smjenu, ali su je pozvali da se vrati u bolnicu, sumnjalo se da jedan 76-godišnji muškarac ima korona virus.

Pet dana nakon što je on primljen u bolnicu, počela je da osjeća simptome, a temperatura je prelazila 38. Osjetila je i stezanje u grudima.

Ljekarka Deng je prve simptome osjetila još u februaru.

Povišena temperatura je simptom koronavirusa koji se javlja kod skoro 90 odsto pacijenata. Oko petine ljudi ostaje bez daha, kašlje i bori se sa zapušenim nosem. Veliki broj obolelih je rekao da je osjetio veliki umor, navodi "New York Times".

Sisi i Deng su se brzo javile ljekaru. Na snimcima pluća zabilježene su promjene, a u slučaju Deng vidjele su se mrlje u donjem dijelu desnog plućnog krila, što je značilo ili da ima vode u plućima ili da se radi o upali.

Deng je bila u karantinu u hotelu, a Sisi je primljena u bolnicu "Jiangbei" i teško je disala.

Doktorku Deng liječili su antivursnim lijekom kojim se liječi grip u Rusiji i Kini, zatim lijekom  za HIV koji blokira širenje virusa u organizmu.

Uzimala je nedjeljno najmanje 12 tableta, a upotrebljavala je i određena sredstva iz tradicionalne kineske medicine. Svakim danom je bila sve slabija.

Dr Sisi je imala teške simptome, ali je djelovalo da se njeno telo opire virusu. Temperatura se snizavala, počela je lakše da diše.

Kolegama je rekla da će se oporaviti. A supruga koji je također ljekar, pitala je preko aplikacije kada će je skinuti sa kiseonika. Dva puta su je testirali i oba puta su rezultati bili negativni. Javila je majci da će osmog februara izaći iz bolnice.

Deng se osjećala sve lošije. Povraćala je, imala dijareju, drhtavicu, temperaturu 38, 5.

Ipak, testovi nekad znaju da pogriješe, a stanje Sisi se iznenada pogoršavalo. Umrla je 23. februara. Brojni ljekari bili su šokirani njenom smrću, a preminula je najverovatnije jer je njenim organima nedostajao kiseonik.


Deng se oporavila

Deng do kraja prve nedjelje u bolnici više nije imala povišenu temperaturu. Vratio joj se apetit čime se pohvalila na društvenim mrežama. Na prvom testiranju bila je negativna. Drugi test urađen 15. februara, takođe je pokazao da više nema koronavirus.

Bila je narednih 14 dana u izolaciji, a kada se vratila kući, počela je da radi vježbe disanja. Sve manje kašlje. Igra se sa mačkama, gleda televiziju i uživa sa porodicom.

Da li će neko biti izliječen od koronavirusa zavisi od brojnih faktora, jedan od njih je reakcija imunog sistema, odnosno od proizvodnje dovoljne količine bijelih krvnih zrnaca.

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.