18.3.2020. 12:32
0
Naučnici predviđaju moguću socijalnu distancu godinu i više
Pandemija koronavirusa ne jenjava, a naučnici predviđaju da ćemo u socijalnoj distanci možda biti godinu ili više.
Svaki aspekt života zahvaćen je pandemijom, a svi željno iščekuju da se ova situacija što prije okonča. Međutim, borba možda neće završiti ni za par mjeseci, čak godinu.

Stručnjaci za javno zdravstvo vjeruju da je socijalno distanciranje najbolji način za sprečavanje uistinu strašne krize. Zdravstveni sistemi pretrpani su teškim slučajevima COVIDA-19, ljudima koji zahtijevaju ventilatore i ICU krevete čiji je broj sada ograničen.

"Neki mogu pogledati i reći, možda smo malo predaleko otišli", rekao je dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolesti i član Radne grupe za koronavirus Bijele kuće, na konferenciji za novinare Bijele kuće koja je održana u ponedjeljak.

Adam Kucharski, epidemiolog iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i autor knjige o širenju epidemije "The Rules of Contagion", kaže da je istina da će se nastaviti širenje koronavirusa dok se ne pronađe vakcina koja će ga zaustaviti.

"Ako mislite da ćete riješiti problem zatvaranjem škola i restorana na nekoliko sedmica i vraćanjem normalnom životu, to se neće dogoditi“, rekao je Kucharski i dodao da je "glavna poruka koja ne dolazi do dovoljnog broja ljudi, koliko dugo se možemo boriti s ovim".
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.