21.4.2020. 8:54
0
Dogodilo se na današnji dan: Podjela Jugoslavije, umro Juan Antonio Samaranch
- 1509. Umro Henry VII., engleski kralj, osnivač dinastije Tudor. Njegovim dolaskom na prijestolje 1485. okončan je četrdesetogodišnji rat između dinastija Lancaster i York, poznat kao "Rat dviju ruža".

- 1816. Rođena Charlotte Bronte, engleska književnica irskog porijekla, koja se proslavila prvim romanom "Jane Eyre".

- 1856. Australija prva u svijetu uvela osmosatni radni dan.

- 1910. Umro Mark Twain, američki pisa, poznat po romanima "Doživljaji Toma Sawyera" i "Doživljaji Huckleberry Finna".

- 1915. Rođen Anthony Quinn, filmski glumac, dobitnik dva Oscara za filmove "Viva Zapata" i "Žudnja za životom". Snimio je više od 100 filmova. 

- 1918. Poginuo Manfred von Richthofen, njemački pilot poznat kao Crveni Baron, koji je u Prvom svjetskom ratu oborio 80 zrakoplova.

- 1941. Šefovi diplomacija Njemačke i Italije Joachim von Ribbentrop i grof Galeazzo Ciano u Drugom svjetskom ratu dogovorili se o podjeli Jugoslavije na njemačko i italijansko područje.

- 1946. Umro John Maynard Keynes, engleski ekonomist poznat po djelu "Opća teorija zaposlenosti, kamata i novca" koje je donijelo radikalan preokret u ekonomskoj teoriji.

- 1967. Vojnim pučem u Atini uspostavljen režim grčkih pukovnika koji su sedam narednih godina provodili vojnu diktaturu u Grčkoj.

- 1971. Umro Francois Duvalier Papa Doc, predsjednik Haitija od 1957. godine. Diktatorski režim održavao je uz pomoć gangsterske policije.

- 1993. Vrhovni sud Bolivije osudio je na 30 godina zatvora bivšeg diktatora Luisa Garcíju Mezu zbog masovnih ubojstava i kršenja ustava.

-- 1996. Koalicija lijevog centra Maslinovo drvo pobijedila je na izborima u Italiji. To je bila prva pobjeda ljevice u Italiji od Drugog svjetskog rata.

- 2003. Umrla Nina Simone, američka jazz-pjevačica, čiji su singlovi "I Love Porgy", "To Love Somebady" i drugi dostigli milijunski tiraž. Bila je veliki borac za prava crnaca.

- 2004. Bivši izraelski nuklearni tehničar Mordechai Vanunu izašao je iz zatvora Ashkelon, na jugu Izraela, u kojem je proveo 18 godina, od čega 11 u samici zbog izdaje. On je otkrio izraelski program razvoja nuklearnog oružja.

- 2010. Umro Juan Antonio Samaranch, dugogodišnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora - od 16. jula 1980. do 2001. godine. Naslijedio ga je Belgijanac Jacques Rogge. Juan Antonio Samaranch, počasni predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, bio je veliki prijatelj Sarajeva, njegovih građana i cijele BiH. Odigrao je značajnu ulogu tokom Olimpijskih igara 1984. u Sarajevu i zauzimao se za Sarajevo tokom ratnih djelovanja devedesetih. Nakon rata dao je izuzetan doprinos obnovi olimpijskih objekata.


(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.