17.7.2020. 20:31
0
Istraživanja pokazala da niskobudžetni steroid može pomoći u liječenju koronavirusa
Ohrabreni preliminarnim istraživanjima prošlog mjeseca britanski istraživači tvrde da niskobudžetni steroid može pomoći u liječenju virusa COVID-19, piše Time.com.

Grupa istraživača i naučnika objavila je da bi se steroid deksametazon trebao koristiti u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa jer je njihova studija pokazala da je djelotvoran.

Istakli su da su rezultati testiranja provedenog na ukupno 2.104 oboljelih pokazali da manje doze ovog lijeka za trećinu mogu smanjiti smrtni ishod kod pacijenata na respiratorima i kod petine onih kojih su podvrgnuti terapiji kisikom.

Britanski istraživači smatraju da je ovo vrlo značajan korak kojim bi mogli biti spašeni mnogi životi, a zanimljivo je i da je ovaj lijek jeftin i široko dostupan.

Rezultati istraživanja provedenog na prestižnom Univerzitetu u Oksfordu, objavljeni su u junu, a britanska vlada je odmah odobrila upotrebu lijeka širom zemlje za pacijente zaražene koronavirusom poput onih u istraživanju kojima je lijek pomogao.

Istraživači su danas objaviti rezultate naučne studije koji pokazuju veliku korist ovog lijeka za one kojima je potrebna mehanička ventilacija da bi preživjeli.

Oko 30% pacijenata koji su koristili deksametazon je umrlo, u poređenju sa 41% onih koji ga nisu uzimali. Manja, ali još uvijek značajna, korist je primijećena i kod pacijenata koji primaju kisik bez invazivne ventilacije.



(Nermana Crnčalo)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.