27.7.2020. 22:00
0
Kraljica ljeta: Zašto trebamo jesti lubenicu
Nema voća koje bolje gasi žeđ u ljetnim danima koji su pred nama od lubenice. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće.
Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi te dolaze iz srednje Afrike, a mogu biti duguljaste ili okrugle. Iako ih možemo naći gotovo cijele godine u trgovinama, najbolje ih je ipak jesti ljeti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka. Na 100 grama imaju tek 30 kalorija i sadrže puno vode, koja nam je ljeti vrlo važna, a istodobno su bogate vitaminima A i C te kalijem i magnezijem.

Iako svi vole hladnu lubenicu, skladištenjem u frižideru ona gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kad je već prerežete, stavite je radije u frižider. Visok udio vitamina C u lubenici pomaže imunološkom sistemu te skraćuje vrijeme oporavka od bolesti i smanjuje mogućnost srčanog udara i raka. Citrulin, aminokiselina kojom je bogata lubenica, u tijelu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi. Dobra je i za opuštanje i oporavak nakon
aktivnosti.

Treba biti jako teška

Prvi je korak odabir dobre, zrele i slasne lubenice. Bitno je da bude tamne zelene boje, bez posjeklina i s čvrstom korom. Trebala bi biti teška jer u sastavu ima više od 90% vode.

Slasno piće za odrasle

Šampanjac pomiješajte sa sokom lubenice, malo limete i listićima svježe mente. Ove koktelčiće možete poslužiti u čaši za martini.

Sve je bolje rashlađeno

Lubenicu možete iskoristiti i za pripremu odličnog pudinga. Servirajte ga rashlađenog, uz malo tučenog vrhnja i pistacija, pa uživajte u sezonskom osvježenju - idealnom za vruća ljetna popodneva.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.