4.2.2021. 15:14
0
Tinejdžer izašao iz desetomjesečne kome, nema pojma o pandemiji koja je zahvatila cijeli svijet
Tinejdžer koji je izašao iz desetomjesečne kome nema nikakva saznanja o pandemiji koronavirusa, uprkos tome što je već dva puta obolio od te bolesti.

Devetnaestogodišnjeg Josepha Flavillu automobil je udario dok je šetao Bortonom na Trentu u Staffordshireu 10. marta prošle godine, tri sedmice prije početka prvog britanskog lockdowna.

On je mjesece proveo u komi nakon što je pretrpio tešku povredu mozga, ali se polako počinje oporavljati, piše The Guardian.

Njegova tetka Sally Flavill Smirth za Guardian je kazala kako "on ništa neće znati o pandemiji, jer spava već 10 mjeseci".

- Njegova svijest sada se poboljšava, ali mi jednostavno ne znamo šta on zna. Jednostavno ne znam odakle da počnem. Da mi je neko prije godinu kazao šta će se događati tokom 2020., mislim da mu ne bih vjerovala. Nemam pojma kako će Joseph shvatiti kroz šta smo sve prošli - kazala je.

Dodala je da je porodica putem video poziva pokušala objasniti da nije u mogućnosti lično biti s njim zbog ograničenja usljed koronavirusa, ali nisu ni pokušali objasniti razmjere panedmije.

- Razgovaramo o tome telefonom i pokušavamo ga osvijestiti da zaista želimo biti tamo i držati ga za ruke, ali to jednostavno nismo u mogućnosti zbog Covida - objasnila je.

Tinejdžer koji je bio na liječenju u općoj bolnici u Leicesteru, sada je premještan u centar za njegu u Stoke-on-Trentu, kako bi nastavio svoj oporavak. Počeo je micati udovima kada se to od njega traži, te trepće i smiješi se porodici i prijateljima.

Plavill Smith je kazao da je tinejdžer sposoban slijediti naredbe poput dodirivanja lijevog i desnog uha, pomicati obje noge i trepćući odgovarati "da" i "ne", dok su nejgovi prvi osmijesi porodicu doveli do suza.

- Pred nama je još dugo putovanje, ali koraci koje je poduzeo u posljednje tri sedmice bili su apsolutno nevjerovatni - kazao je Flavill Smith.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.