6.4.2021. 10:13
2
,,Jer ovo je samo Planeta Sarajevo, a oko nas je još bezbroj svemira'': Sretan 6.april uz neke od najljepših tekstova pisanih o Sarajevu
Grad Sarajevo danas obilježava 6.april - Dan grada i Dan oslobođenja od fašističke okupacije.

O Sarajevu su pisali i pričali neki od najvećih umjetnika i književnika, kako domaćih, tako i inostranih. Svi oni koji su barem jednom prošli kroz Sarajevo ostali su očarani njegovom ljepotom, nostalgijom koju u sebi nosi, duhu orijenta koji u njemu vlada, emocijom koju grad budi i stotinama vrsta ljudi koji se u njemu mogu susresti.


,,Sarajevski svijet: pametni i papci, pohlepni i lijepi, umorni i mladi, mlađahni i mahniti, bogati i jadni, jedri i bolesni, visoki i trošni, ljuti i lavordžije, šareni i geniji, dijaspora i jalijaši, željovci i pitari, djeca i odrasli, vjerni i nevjerni, moćni i pobožni – sve u svemu, skoro četiristo hiljada gradskih atoma. I da se ne lažemo, tu nema kraja. Sarajevo se ili voli ili ne voli.'' (Aleksandar Hemon - bosanskohercegovački i američki književnik i novinar ukrajinskog porijekla)

,,Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na finalno putovanje u džennet ili džehenem, raj ili pakao- svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva!''
,,Liječim se. Bezuspješno. Evo, već je pet godina kako ‘apstini­ram’ od Sarajeva, i da sam cijelog života bio na ‘igli’, do sad bih se ‘očistio’, ali od Sarajeva ne mogu, pa da me ubiješ. Ponekad mi se čini da je ono umrlo u meni, da sam ga se kotaris’o, ali dovoljna je najmanja sitnica, poznat glas preko telefona, ime u novinama, san, da se sve iznova uzburka u meni, da naprosto podivljam od želje da… da… da ne znam ni sam šta…''
(Dario Džamonja - bosanskohercegovački pisac, novinar i kolumnista)

,,Živjeti u Sarajevu znači živjeti na različitim nivoima. Ovo ispreplitanje prošlosti i sadašnjosti gradu daje hiperrealističnu teksturu, kao da hodate kroz oživljenu razglednicu. Posjetiti Sarajevo znači svjedočiti najvećim tugama i trijumfima civilizacije.'' (Reif Larsen - američki autor)

,,Veze sa Sarajlijama su u nekim slučajevima jače od porodičnih. Vjeruješ im svojim životom, dušom. Još jedna čudna stvar o Sarajevu je da je život reduciran na pojedinačne momente s velikom jasnošću. Dijeljenje šalice čaja, piva ili hrane je obično i ogromno.'' (Bill Carter - američki pisac i reditelj; režirao film Miss Sarajeva)

,,Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda, kao dete - zaigrano, prostodušno, naivno... Beograd je, recimo, taj Beograd... Muškarčina, švaca i galamdžija u raspasanoj beloj košulji, na hoklici pred prepadnutim svircima... i Zagreb je gospon Zagreb... Koketni gebelovski brčići, prefrigani šmek preko jutarnje štampe... Najveću larmu podigne kad zvecne kašičicom o rub porculanske šoljice... Pa gospođa Ljubljana... Snežna kraljica, uobražena, elegantna, racionalna,...koja je tako hladno napustila taj brak iz računa čim je shvatila da računa više nema. A Sarajevo... Lakoverno, detinjasto,...zato ono prvo i pruža ruke..'' (Đorđe Balašević - srbijanski kantautor, pisac i književnik)

(Semra Šantić)

 
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.