6.9.2021. 17:35
0
U napuštenoj staroj zgradi našao pravo bogatstvo
Kad je krajem 2020. za kancelarije svog advokatskog društva u New Yorku kupio jednu napuštenu staru zgradu, Amerikanac David Whitcomb nije ni slutio da trošni zidovi trospratnice kriju više od hiljadu starih umjetnina, vrijednih više stotina hiljada dolara.

Dok je uređivao prostorije zgrade, primijetio je, ispričao je Whitcomb, da je na trećem spratu strop spušten, a očekivao je, kaže, da će pronaći stare grede. Umjesto bezvrijednog drveta Whitcomb je pronašao stoljetni studio fotografa Jamesa Elleryja Halea s više od 1.000 antikviteta – fotoaparatima i drugom foto opremom, namještajem, antiknim dekorom i portretima iz 20. stoljeća, uključujući i rijetki portret feminističke ikone Susan B. Anthony.

Pronađenim stvarima trenutno upravlja aukcijska firma One Source Auctions čiji je voditelj za Insider potvrdio da se 18. septembra na aukciji sve počinje prodavati, a dodao je i da pretpostavlja da cijela zbirka vrijedi između 150 i 200 hiljada dolara, prenosi Večernji list.

Prema New York Timesu, zgradu je Whitcomb kupio za 100.000 dolara, a u njoj je davne 1848. godine održana i prva konvencija o pravima žena. Dok je živio u blizini, ugledni portretni fotograf Ellery Hale snimio svoje najbolje fotografije, a za života ih je držao u spomenutom potkrovlju – koje do Whitcomba vjerovatno niko nije ni posjetio više od 100 godina.

- Svi se nadaju da će jednog dana pronaći blago, a meni je to stvarno i uspjelo, komentarisao je sretni pronalazač.


(Admir Oručević)

Bogatstvo
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.