17.9.2021. 8:33
0
Dogodilo se na današnji dan
1631. U Tridesetogodišnjem ratu Šveđani i njemački protestanti pod zapovjedništvom švedskog kralja Gustava Adolfa pobijedili kod Leipziga carsku vojsku (Katolička liga) pod vodstvom grofa Tillyja.

Davne 1665. U Londonu izbila epidemija kuge u kojoj je umrlo oko 70.000 ljudi. Godine 1787. Delegati 12 od tadašnjih 13 država SAD-a potpisali su Ustav SAD-a. Uz kasnije dodane amandmane, taj ustav je i sada na snazi i najstariji je važeći ustav u svijetu. U njemu je prvi put primijenjena ideja francuskog filozofa Montesquieua o podjeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Godine 1809. Mirom u Fredrikshamu završen švedsko-ruski rat u kojem je Rusija osvojila Finsku.


Godine 1921. U Sarajevu osnovan Fudbalski klub Željezničar, a 1931. Kompanija RCA Victor predstavila prvu long-play gramofonsku ploču na 33 obrtaja u hotelu Savoy u New Yorku. Godine 1939. Sovjetska Crvena armija ušla u Poljsku s istoka, zaposjela krajeve zapadne Bjelorusije i Ukrajine i zarobila 217.000 Poljaka.


Godina 2007. Umrla Ljiljana Molnar-Talajić, bh. i hrvatska operna pjevačica, sopranistica i muzička pedagoginja. Nastupala je u najvećim svjetskim opernim kućama, kao što su Bečka državna opera, milanska Scala, Metropolitan. Godine 2011. U nesreći na aeromitingu u Rinou u Nevadi poginulo devet osoba, a 54 ozlijeđeno, kada je jedna letjelica udarila u ivicu tribina gdje su se nalazili gledatelji i mediji koji su pratili događaj.


(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.