26.8.2022. 9:20
0
Prvi jasan dokaz o postojanju ugljen dioksida u atmosferi egzoplaneta: Šta to znači za nauku?
NASA-in svemirski teleskop James Webb (JWST) uhvatio je prvi jasan dokaz ugljen dioksida u atmosferi egzoplaneta, odnosno planeta izvan našeg Sunčevog sustava.


Egzoplanet WASP-39b je vruć plinoviti div koji kruži oko zvijezde nalik Suncu, a koja je od nas udaljena 700 svjetlosnih godina. Razumijevanje atmosferskog sastava planeta poput WASP-39b ključno je za poznavanje njihovog podrijetla i načina na koji su evoluirali, navodi NASA. 

"Molekule ugljikovog dioksida su važni tragovi priče o formiranju planeta", rekao je planetarni znanstvenik Mike Line sa Sveučilišta Arizona.

Uvid u formiranje planeta

Znanstvenici su uočili ugljikov dioksid putem instrumenta Near-Infrared Spectrograph koji se nalazi na teleskopu.  

"Mjerenjem svojstva ugljikovog dioksida možemo odrediti koliko se čvrstog materijala u odnosu na plinovito koristilo za formiranje ovog plinovitog diva", objasnio je Line.

James Webb teleskop lansiran je na Božić 2021. Može promatrati svemir na duljim valnim duljinama svjetlosti nego drugi svemirski teleskopi. Stoga je sposoban detaljnije proučavati početak vremena u svemiru, tražiti neopažene formacije među prvim galaksijama i zaviriti u oblake prašine gdje se trenutno formiraju zvijezde i planetarni sustavi.

Pristup ovom dijelu svjetlosnog spektra ključan je za mjerenje razine plinova poput metana i ugljikovog dioksida, za koje se smatra da postoje na mnogim egzoplanetima. Budući da svaki plin apsorbira različite kombinacije boja, znanstvenici mogu analizirati male razlike u razini svjetlosti u spektru valnih duljina kako bi točno odredili od čega je sastavljena atmosfera, piše CNN.

Napravi krug oko svoje zvijezde za četiri dana

NASA-ini teleskopi Hubble i Spitzer su prethodno u atmosferi planeta otkrili vodenu paru, natrij i kalij.

"Prethodna promatranja s Hubbleom i Spitzerom dala su nam naznake da bi na ovom planetu moglo biti ugljikovog dioksida. Podaci iz JWST-a pokazali su nedvosmislen trag ugljen dioksida koji je bio toliko istaknut da nam je praktički mahao", rekla je astrofizičarka Natalie Batalha sa Sveučilišta Kalifornija.

WASP-39b je otkriven 2011. godine. Njegova masa je otprilike jednaka Saturnovoj, a  promjer mu je 1.3 puta veći od Jupiterovog. Budući da orbitira vrlo blizu svoje zvijezde, obiđe je za nešto više od četiri zemaljska dana. 




(Patria / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.