10.3.2023. 22:50
0
NASA: Asteroid bi mogao udariti u Zemlju za 23 godine na Dan zaljubljenih
Postoji "mala šansa" da novootkriveni asteroid 2023 DW udari u Zemlju za 23 godine. Prema NASA-i, potencijalni sudar mogao bi se dogoditi na Dan zaljubljenih 2046. godine.


Šanse da asteroid, koji je prvi put uočen na nebu 2. februara ove godine, udari u Zemlju su 1 prema 625 prema proračunima Evropske svemirske agencije, a 1 prema 560 prema proračunima NASA-e.

Asteroid, koji su nazvali 2023 DW, jedini je objekat koji je dobio ocjenu 1 na skali vjerovatnoće sudara, odnosno Torinskoj skali. Svi ostali objekti imaju ocjenu 0. Iako je 2023 DW na vrhu skali, rezultat 1 znači da je “vjerovatnost sudara izuzetno mala” i da “nema razloga za zabrinutost”.

U međuvremenu, rezultat 0 znači da je vjerovatnoća sudara praktički nula. “Objekat nije posebno zabrinjavajući”, potvrdio je za CNN Davide Farnocchia, navigacijski inženjer iz NASA-ine California Jet Propulsion labaratorije.

Odgovorni u NASA-i upozorili su da se šanse za sudar mogu značajno promijeniti kada prikupe više podataka i izvrše dodatne analize.

Kako je NASA-in Asteroid Watch napisao na Twitteru, podatke koje dobiju posmatranjem često je potrebno prikupljati nekoliko sedmica kako bi se pravilno predvidile orbite novootkrivenih objekata.

Također je uobičajeno da novootkriveni asteroidi izgledaju mnogo opasnije nego što jesu odmah nakon što su otkriveni. Razlog za to je što su orbite, čije putanje predviđaju na osnovu ograničenih opservacija, nesigurnije i stoga je vjerovatnije da će se ukrstiti s orbitama drugih objekata, navodi se na NASA-inoj web stranici.

Većinu vremena, prijetnje povezane s određenim objektom se smanjuju kako stručnjaci prikupljaju više podataka.

Kako objekat trenutno zasjenjuje Mjesec, proći će još nekoliko dana prije nego što naučnici budu mogli prikupiti nove podatke. Nakon što se asteroid udalji od Mjeseca, moći će se kontinuirano posmatrati nekoliko sedmica i prikupljati podatke o njemu.

Prečnik asteroida je blizu 50 metara. NASA-ini naučnici su predvidjeli da bi 2023 DW mogao doći deset puta bliže Zemlji tokom njene orbite oko Sunca. Najbliži bi mogao biti 14. februara 2046., a zatim još devet puta između 2047. i 2054. Kreće se brzinom od blizu 25 kilometara u sekundi na udaljenosti od 18 miliona kilometara od Zemlje.

“Inače, dobro smo pripremljeni za moguće sudare asteroida”, rekao je Farnocchia, jer DART sonda (Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida) može zaštititi Zemlju. Može presresti objekte u svemiru, promijeniti njihovu planiranu putanju i tako spriječiti potencijalno opasni objekti da se sudare sa Zemljom. NASA je dokazala da je misija DART bila uspješna prošlog oktobra, kada je DART sonda promijenila putanju asteroida Dimorphos, navodi N1. 



(A.R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.