25.3.2023. 22:29
0
Žena je upala u najsmrtonosniju biljku na svijetu: Posljedice su bile strašne
Širom svijeta postoje razne biljke koje su jako opasne po ljude, ali i životinje. Jedna od takvih je i gympie-gympie, odnosno Dendrocnide moroides. Gympie gympie je vrsta biljke koja se može pronaći u Australiji, a poznata je po svom izuzetno bolnom ubodu. Ta biljka sadrži toksične hemikalije koje uzrokuju snažnu iritaciju kože i sluznice, a simptomi se mogu pojaviti i nakon nekoliko dana od kontakta.
Najčešći način da se izbjegne ubod od gympie gympie biljke je izbjegavati bilo kakav kontakt s njom. Iako se može naći u divljini, turističke atrakcije u Australiji često postavljaju upozorenja i ograničenja pristupa ovom području kako bi spriječili posjetitelje da dođu u kontakt s ovom opasnom biljkom.

‘BILJKA SAMOUBICA‘

Ako ipak dođe do uboda, simptomi se mogu ublažiti korištenjem antihistaminika i kortikosteroidnih krema koje će smanjiti iritaciju kože. Međutim, kod težih slučajeva potrebna je medicinska pomoć kako bi se simptomi adekvatno liječili.

Jedna je žena bila te nesreće da je upala u grmlje opakog gympie-gympieja. Naomi Lewis imala je nesretan susret s biljkom Gympie-Gympie nakon što je prošlog jula pala s bicikla dok je bila u sjevernom Queenslandu.

Sišla je s bicikla i otkotrljala se sa staze, nedugo zatim udarivši u jednu od najotrovnijih biljaka na svijetu. Inače, gmypie-gympie nazivaju ‘biljkom samoubicom‘ zbog užasne boli koju uzrokuje.

Naomi je u razgovoru s ABC rekla: "To je 100 posto najgora bol ikada. Bol je bila više nego nepodnošljiva. Tijelo dođe do praga boli i tada sam počela povraćati. Dobila sam četvero djece - tri carska i jedno prirodno. Porođaj, nijedan od njih nije ni blizu boli kao ubod gympeija.”

Nakon nesreće, suprug ju je odvezao u apoteku, gdje je kupio trake za depilaciju kako bi uklonio dlačice koje peckaju na njenoj koži. Zatim je završila u bolnici, a sedam dana kasnije je otišla kući. 

Zatim je prošlo šest mjeseci tableta protiv bolova i toplinskih obloga kako bi spriječila užasnu bol u nogama, ali tek je tog decembra konačno uspjela prestati uzimati lijekove protiv bolova.

Još uvijek osjeća bolove u dijelovima nogu pod određenim uvjetima čak i dan danas.


(Admir O.)
Biljka
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.