7.6.2023. 19:10
1
Procurili šokantni izvještaji: CIA je znala za plan uništenja Sjevernog toka tri mjeseca ranije?
FOTO: Ilustracija
SAD je imao obavještajne podatke o detaljinom ukrajinskom planu uništenja Sjevernog toka tri mjeseca prije nego što je on raznesen eksplozivom, izvještava Washington Post u utorak, pozivajući se na informacije koje su procurile online.

CIA je saznala prošlog juna preko Evropske špijunske agencije da je tim od šest ukrajinskih specijalnih operativaca namjeravao raznijeti projekt prirodnog plina od Rusije do Njemačke, izvijestile su novine.

Izvještaj evropskih obavještajaca podijeljeno je na chat platformi Discord, navodno od strane pripadnika Zračne nacionalne garde Jacka Teixeire, koji je nedavno optužen zbog curenja osjetljivih američkih dokumenata. Washington Post tvrdi da je dobio primjerak od jednog od Teixeirinih online prijatelja.

Obavještajni izvještaj temelji se na informacijama pribavljenim od osobe iz Ukrajine, rekao je Washington Post, dodavši da je CIA podijelila izvještaj s Njemačkom i drugim evropskim zemljama prošlog juna. U detaljima se navode određeni operativci i metode napada, prema Washington Postu. To bi značilo da su gotovo godinu dana zapadni saveznici imali osnova sumnjati na sabotažu Kijeva.

Novine tvrde da su zvaničnici u nekolicini zemalja potvrdili da obavještajni rezime objavljen na Discordu tačno navodi ono što je evropska agencija javila CIA-i. Washington Post se složio da neće otkriti ime evropske zemlje, kao i neke aspekte navodnog plana na zahtjev vladinih zvaničnika, navodeći da postoji rizik za izvore i operacije.

CIA nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.