6.7.2023. 22:30
0
Trener Ensar Međedović o psima: Ne postoji opasan pas, postoji neodgovoran vlasnik
FOTO: Printscreen
Napadi pasa na ljude su nešto što se sve češće dešava na bh. ulicama, a posljednice mogu biti itekako ozbiljne.

Za napade pasa većina odgovornosti pada na vlasnike i njihove neodgovorne brige oko ljubimaca. Ovo je za „Avaz“ kazao je Ensar Međedović, viši trener i veterinar.

- Glavna odgovornost za agresivnost pasa pada na vlasnike, tačnije u 99 posto slučajeva odgovoran je vlasnik, postoje rijetki slučajevi kada se desi patologija na psihološkoj bazi – kazao nam je Međedović, viši trener i veterinar.

Obavezno dresirati
Međedović je dodao da vlasnici treba da dovode pse na dresuru.

- Svaka pasmina treba da se dovodi na dresuru, jer psu je potrebna socijalizacija. Dresura traje 5 sedmica, vlasnik radi sa psom i učimo ga kako da se ponaša sa ljudima i djecom, kako da hoda ulicom i slično – istakao je Međedović, prenosi Avaz.

Napominje i da ima odgovornih građana koji žele da njihovi ljubimci budu uzor kada izađu s njima na ulicu.

- Građani Sarajeva dovode pse na dresuru, do sad smo obučili 3.500 hiljade pasa i termini su popunjeni – rekao je Međedović. 

Stav vlasnika
Stav vlasnika igra važnu ulogu prilikom dresure.

- Postoje psi s kojima je teško raditi prilikom dresure, a to su psi koji su nastali u čoporu, poput Sibirskih haskija i slično. Uglavnom to je sve do stava vlasnika – naglasio je Međedović.


(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.