4.10.2023. 22:30
0
Jučer je u Austriji zabilježen najtopliji dan u posljednjih 257 godina
FOTO: Ilustracija
U utorak je u Langenlebarnu u Donjoj Austriji zabilježen najtopliji oktobarski dan sa 30,3 stepena Celzijusa.

Radi se o najtoplijem danu koji je izmjeren u 257 godina, koliko se vode evidencije.

Federalni zavod za geologiju, geofiziku, klimatologiju i meteorologiju objavio je da su novi oktobarski maksimumi postignuti u ponedjeljak i utorak na 87 mjernih stanica širom zemlje.

Prema GeoSphere Austria, prethodni pokrajinski rekordi također su postavljeni u Gornjoj Austriji i Salzburgu, sa 28,6 stepeni u Weyeru i 28,3 stepena u Salzburg-Freisaalu.

U svim glavnim gradovima bio je ljetni dan po klimatološkoj definiciji, s temperaturama iznad 25 stepeni.

Vlasti su već u septembru utvrdile da je to najtopliji septembar u historiji. Prema podacima, mjesečni prosjek u nizinama bio je 3,2 stepena topliji od prosjeka od 1991. do 2020. godine.

Početkom septembra, služba EU za klimatske promjene Copernicus izvijestila je da je ovo ljeto bilo najtoplije na svijetu od kada su 1940. godine počele evidencije.

Prosječna temperatura od juna do augusta bila je 16,77 stepeni iznad prosjeka.

"Nastavit ćemo da bilježimo klimatske rekorde, kao i intenzivnije i češće ekstremne vremenske prilike koje utiču na društvo i ekosisteme", rekla je u septembru zamjenica direktora Copernicusa Samantha Burgess.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.