23.12.2023. 18:06
0
Žena s dvije maternice u dva dana rodila dvije bebe: Ovo je jedan u milion slučajeva
FOTO: ilustracija
Amerikanka Kelsey Hatcher ima dvije maternice i u dva dana je rodila dvoje djece. Rijetkost je da žene imaju dvije maternice, a ljekari su kazali da se trudnoća poput ove dešava u jednom od milion slučajeva. Porod je ukupno trajao 20 sati.

Ova 32-godišnjakinja je u Alabami 19. decembra rodila kćerku, a dan kasnije još jednu kćerku. Najavljujući prinovu, na društvenim mrežama je bebe nazvala čudesnima. Djevojčice su dikavitarne blizanke.

Kada je imala 17 godina, Hatcher je rečeno da ima dvije maternice, za šta su ljekari u Alabami istakli da je riječ o rijetkoj kongenitalnoj anomaliji koja se dešava kod 0,3 posto žena. Izgledi za dikavitarnu trudnoću, tj. za trudnoću u obje maternice bili su još manji. Navedeno je da se ovakva trudnoća dešava u jednom od miliona slučajeva.

Širom svijeta se rijetko prijavljuju ovakve trudnoće. Doktor iz Bangladeša je 2019. kazao za BBC da je žena rodila blizance mjesec dana nakon što je prijevremeno rodila dijete iz druge maternice.

Hatcher je prethodno imala tri zdrave trudnoće. Ovaj put je vjerovala da je trudnoća u samo jednoj maternici, sve dok ultrazvukom nije utvrđeno da je beba i u drugoj maternici. Kada su joj ljekari to saopćili, mislila je da griješe.

Doktori su njenu posljednju trudnoću opisali kao uobičajenom. Richard Davis, koji je vodio porođaj, naveo je da svaka beba uživala u "dodatnom prostoru za rast i razvoj". To je slučaj zbog toga što je svaka imala svoju maternicu, za razliku od tipične blizanačke trudnoće.

Hatcher je prvu kćerku vaginalno rodila 19. decembra u 19:45 sati po lokalnom vremenu, dok je drugu kćerku carskim rezom rodila deset sati kasnije, prenosi BBC.

(Aldin B.)

SAD
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.