26.12.2023. 14:33
0
TasteAtlas objavio listu najboljih kuhinja svijeta: BiH visoko pozicionirana
FOTO: screenshot
Svjetska enciklopedija gastronomskog umijeća, TasteAtlas, uradila je rekapitulaciju 2023. godine i predstavila listu najboljih kuhinja na svijetu, a svoje mjesto u top 50 našla je i naša država koja je zauzela zavidnu poziciju.

Tradicionalna jela iz Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme često možemo vidjeti na listama poznatog gastronomskog časopisa Taste Atlas. Nakon predstavljanja mnogih kulinarskih kategorija na kraju 2023. godine, jedna od njih je rangirala najbolje sireve iz cijelog svijeta, pa je tako pored ćevapa i zeljanice, sada i tradicionalni Livanjski sir zauzeo 45. mjesto na popisu najboljih sireva na svijetu.

“Po uzoru na švicarsku i francusku tradiciju proizvodnje sira, livanjski sir je prvi put proizveden 1886. godine, a u početku se pravio samo od ovčijeg mlijeka. Kasnije se proizvodnja promijenila i dok mnoge industrijski proizvedene vrste danas koriste samo kravlje mlijeko, postoji nekoliko lokalnih, obiteljskih poduzeća koja koriste kombinaciju ovčijeg i kravljeg mlijeka za proizvodnju sira“, napisali su o poznatom siru iz TasteAtlasa.

“Ovaj tvrdi sir obično dozrijeva od šezdeset do osamdeset dana, a po mogućnosti i više. U zavisnosti od starenja, finalni proizvod se kreće od blijedo do tamno žute, dok mu tekstura ostaje tvrda, ali elastična, s ravnomjerno raspoređenim rupama srednje veličine. Zbog snažnih okusa i ugodnih, orašastih aroma, sir se najbolje uživa kao predjelo, najčešće uz dimljeno meso i snažno hercegovačko vino“, dodali su iz magazina.

Prvo mjesto u istoj kategoriji nosi talijanski parmezan, odnosno, Parmigiano Reggiano, tvrdi, polumasni žuti sir od neobranog kravljeg mlijeka.

Ipak, boljom pozicijom se možemo pohvaliti kada je u pitanju cjelokupna kuhinja naše države. Naime, na spisku najboljih kuhinja ili “Best cusines”, Bosna i Hercegovina se našla na čak 27. mjestu, što je do sada najbolji rezultat.

Na web-siteu ovog magazina iz BiH gastronomije preporučuju zeljanicu, krompirušu, rakiju, hercegovačku blatinu, nevesinjski krompir, visočku pečenicu i mnoga druga jela.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.