13.3.2024. 14:17
0
Iza nas je najtoplija zima u historiji: Evo šta nas očekuje u nastavku godine
Najtoplija zima na svijetu, tačnije decembar, januar i februar iza nas, rezultat su El Nino efekta, kazo je direktor Centra za primjenu i istraživanje klimatskih promjena i politika Univerziteta Bogazici prof. dr. Levent Kurnaz.

Dodao je i to da će se rekordne temperature nastaviti i u martu, aprilu i maju, javlja Anadolu.

Inače, 2023. godina je bila najtoplija od početka mjerenja, a sada smo svjedoci i najtoplije zime u historiji. Rekordno visoke temperature za ovo doba godine nastavljene su od početka godine.

Dok je prosječna temperatura u decembru, januaru i februaru širom svijeta između 1941. i 1980. bila 11,9 stepeni, temperatura je prošle zime bila 13,24 stepena, što je 1,29 stepeni iznad prosjeka.

Kurnaz je naveo da je opća klima svijeta veoma blisko povezana sa vremenskim prilikama El Nino i La Nina, dodajući da klimatske promjene uzrokuju stalno povećanje temperatura.

- Svijet je ušao u period El Nino u junu prošle godine, tako da je cijeli svijet postao topliji od početka jula, a svaki mjesec nakon toga je bio najtopliji od ranije zabilježenih. To je prirodno učinilo da nam je zima najtoplija. Decembar, januar i februar su bili najtopliji mjeseci na svijetu. Mart, april i maj vjerovatno će biti najtopliji proljetni mjeseci, pojasnio je Kurnaz.

Dijeleći svoje predviđanje da će El Nino efekat izgubiti svoj učinak krajem maja, Kurnaz je naveo da će se temperature tada malo sniziti.

Naveo je da ljeto ove godine neće biti toplo kao prošle i neće se bilježiti rekordi kao što je bio slučaj 2023. godine.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.