Zima je vrijeme prehlada, ali nemojte očajavati i unaprijed kupovati maramice i lijekove jer postoje namirnice koje vas mogu spasiti.
Kako biste sačuvali svoj imuni sistem, potrebno je da unosite dovoljne količine željeza, selena, cinka, folne kiseline i vitamina A, C, B i E.
Ovo su namirnice koje trebate konzumirati:
Brancin - kako biste sačuvali svoje zdravlje, stručnjaci preporučuju konzumiranje ribe, i to dva puta sedmično po 170 grama.
Luk - odličan izvor vitamina B6, C, folata, dijetalnih vlakana i mangana. Zbog svega navedenog jedite luk što češće.
Bukovače - izvrsne su za imunitet jer sadrže neke masne kiseline, mnogo vitamina i minerala. Još jedna prednost je što su ukusne i što ih možete pripremiti na mnogo načina.
Šipak - obiluje vitaminom C, sadrži kalij, te veću količinu kiseline i vitamina A i E.
Med - idealan je za jačanje imuniteta. Riječ je o namirnici koja nam prva padne na pamet kada dođu zima i hladni dani.
Špinat - pravi je izvor folne kiseline, obiluje magnezijem, sadrži vitamin B i kalij, koji pospješuje izlučivanje vode iz organizma.
(Adna Zukanović-Zilić)