Snažna želja za cigaretom i poriv za pušenjem nakon jela nešto je s čim se može poistovjetiti većina pušača.
Često je odmah zapale zato što misle da će tako brže svariti hranu koju su pojeli, ali naučnici ne podržavaju tu njihovu teoriju.
Naime, cigareta posebno iritira crijeva, ali i ostatak probavnog sistema koji tada utiče na cijelo tijelo. Nikotin iz cigarete veže se za kiseonik u krvi jer se nakon jela, kada probavni sistem radi punom parom, lakše apsorbuje.
Zbog toga pušenje nakon jela može uzrokovati čitav niz teških problema u probavnom sistemu, od iritacije do ozbiljnih bolesti. Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog kolona trebali bi da izbjegavaju pušenje u širokom luku, a oni koji su pušači obavezno bi trebalo da se odreknu cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome njihovih bolesti i otežava probavu.
Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela deset puta gore od “normalnog”. Tačnije, jedna cigareta ima učinak kao njih deset. Zato nakon obroka pričekajte minimalno pola sata prije nego što zapalite cigaretu.
(CDM/Alen Avdić)