2.2.2016. 19:15
8
Prenosnici virusa AH1N1 u BiH do sada uglavnom bile svinje i perad, stručnjaci sada sumnjaju i na pse
Iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo sumnjaju potvrđeno je da deset pacijenata boluje od virusa AH1N1. Oni su hospitalizirani, i nalaze se pod stalnim nadzorom stručnjaka.

Profesor sa Katedre za zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Tarik Bajrović rekao je za agenciju Patria da je sada najvažnije da stručnjaci otkriju izvor oboljenja kod pacijenata, a onda i da izoluju eventualno nove nosioce virusa.

- Treba vidjeti da li su oboljeli bili negdje vani. Ako se nisu kretali direktno van BiH, treba vidjeti da li su bili u kontaktu sa nekim ko je bio u inostranstvu, i ko možda u sebi nosi virus AH1N1 – upozorio je profesor Bajrović. Podsjeća da se kapljična infekcija najbrže širi! On kaže i to da ako osoba izgleda zdravo, ne mora značiti da nema virus. 

- Važno je imati strogu kontrolu na aerodromima u BiH. Kompletan prostor kojim prolaze putnici strogo se mora dezinfikovati i kontrolisati – kaže Bajrović. 

Stručnjaci podsjećaju da su prenosnici virusa do sada uglavnom bile svinje i perad. Sada se sve više piše da prenosnik virusa može biti i pas, mada o tome nema dokaza, piše Patria.

(Patria)

8
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.