24.2.2016. 11:41
0
Njemački naučnici testirali genetsko liječenje za virus koji uzrokuje AIDS
Njemački naučnici objavili su kako su uspješno u laboratoriju testirali genetsko liječenje za virus koji uzrokuje AIDS.

Naučnici su razvili svojevrsne makaze koje na staničnom nivou mogu izrezati genetski materijal iz virusa HIV-a u zaraženim stanicama pacijenata.

Tim predvođen Joachimom Hauberom s instituta Heinrch Pette u Hamburgu i Frankom Buchholzom s dresdenskog tehnološkog univerziteta objavio je rezultate u časopisu Nature Biotechnology.

"Istraživanje je obećavajuće", kaže Armin Schafberger iz njemačkog AIDS-Hilfe programa.

Naučnici ističu da je ključna prepreka u sljedećoj fazi istraživanja na čovjeku to što kod genetskih intervencija postoji rizik od pojave raka u srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju.

"Ako istraživanje bude uspješno, to ne znači da bolesnici više neće imati HIV", kaže Schafberger.

"Radi se o bazičnom istraživanju, testirano je u pretkliničkoj fazi najboljim raspoloživim metodama", kaže profesor Boris Fehse iz hamburške univerzitetske bolnice koji nije učestvovalo u istraživanju.

On ističe da su stanice CD-4 ljudskog imunološkog sistema, korištene u istraživanju, glavna meta HIV-a ali nisu i jedine koje taj virus napada.

Ukoliko sve prođe dobro, ispitivanja na ljudima mogla bi trajati između pet i deset godina.

(Nedim Pobrić)

AIDSHIV
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.