18.4.2016. 17:59
0
Nova spolno prenosiva bolest je neizlječiva i uzrokuje neplodnost?
Britanski zavod za javno zdravstvo upozorilo je na pojavu rijetke vrste spolno prenosive bolesti, nešto što bi se moglo nazvati supermikrobom.

Naime, pojavila se supergonoreja. Broj oboljelih porastao je na 34, a iako se ta brojka čini zanemarivom, stručnjaci su zabrinuti jer je ostao samo još jedan antibiotik koji je potpuno efikasan protiv te zarazne bolesti, prenosi Telegraph. Postane li bolest otporna i na taj antibiotik, postat će neizlječiva te bi mogla eskalirati.

Zasad nisu poznate posljedice bolesti, ali je utvrđeno kako može izazvati neplodnost.

"Otpornost na antibiotike će za čovječanstvo postati veća prijetnja od karcinoma", rekao je George Osborne iz Zavoda za javno zdravstvo u Engleskoj.

Strah od širenja ove bolesti natjerao je stručnjake da uđu u trag svim seksualnim partnerima osoba kojima je otkrivena ova vrsta gonoreje.

Širenje ovakve bolesti, koja je otporna na azitromicin, naša je velika briga i činimo sve kako bismo je zaustavili. Ako ne uspijemo, možemo ugroziti ne samo pojedince, već i čitavo društvo", objasnila je predsjednica Udruženja za zaštitu od spolnih bolesti Elizabeth Carlin.

Simptomi gonoreje obično se razviju u roku od dvije sedmice od infekcije, ali ponekad mogu izostati čak i mjesecima.

Simptomi kod žena
– bol ili peckanje prilikom mokrenja
– neobičan vaginalni iscjedak koji može biti vodenast i zelenkaste ili žućkaste boje
– bol ili osjetljivost u području donjeg trbuha
– krvarenje između menstruacija, a u težim oblicima i krvarenje nakon seksa.

Simptomi kod muškaraca
– bol ili peckanje prilikom mokrenja
– neobičan iscjedak iz vrha penisa, koji može biti bijele, žute ili zelene boje
– upala odnosno oticanje prepucija
– rjeđe se može pojaviti i bol ili osjetljivost u testisima.

Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.