17.6.2016. 17:45
0
Riješite se nesanice pomoću ovih trikova
Ako i vas muči nesanica i u nedogled brojite ovce, otkrijte kako možete da utonete u san za samo deset minuta!
UPALITE SAMO NAJSLABIJE SVJETLO
Morate u wc-u da upalite samo najnužnije svjetlo, jer se tako nećete razbuditi. Naime, svjetlost djeluje stimulišuće, jer ljudski mozak i tijelo interpretiraju svaku svjetlost, bilo da je ona sunčeva ili od lampe, kao znak da se probude.

ČITAJTE
Čitajte kako bi vam se oči umorile. Posegnite za knjigom ili časopisom koji vam je pri ruci. Ipak, izbjegavajte uzbudljivo štivo poput trilera koje će vas stimulisati umjesto da vas umiri. Pritom, pazite da se držite savjeta pod brojem jedan, odnosno da ne čitate pod prejakim svijetlom. Možete i zakačiti malu lampicu za čitanje na knjigu.

IZBJEGAVAJTE MOBILNI, RAČUNAR I TV
Izbjegavajte korišćenje mobilnog, računara ili gledanje TV-a, jer će vas svijetlost koja dopire iz njih razbuditi. Vrtite li se bespomoćno po krevetu, probajte da se uspavate uz mentalnu vježbu u kojoj ćete planirati sljedeći dan ili opuštajući vikend koji je pred vama.

LEZITE NA STRANI TIJELA NA KOJOJ NAJVIŠE VOLITE DA SPAVATE
Bilo da najradije spavate na leđima, na boku ili stomaku, pokušajte da ležite baš na toj strani tijela. Budete li sjedeli uspravno ili stajali duže vrijeme, organizam bi to mogao protumačiti kao znak da ostane budan. Želite li da se nečim okupirate kako biste opet zaspali, na primjer čitajući knjigu, radite to ležeći.

NEMOJTE DA JEDETE
Mnogi ljudi pogriješe kad odu nešto da gricnu misleći da će ih to uspavati. Međutim, konzumiranje hrane usred noći ima potpuno suprotan učinak. Štaviše, radite li to učestalije, tijelo se može navići i konstantno tražiti hranu tokom noći zbog čega biste se opet mogli da se budite.

DUBOKO DIŠITE I OPUŠTAJTE MIŠIĆE
Probajte tehniku progresivne relaksacije u kojoj sami opuštate određene grupe mišića. Počnite s najvećim grupama mišića poput bedara i leđa, tako da usredotočite misli na te dijelove tijela dišući duboko uz duge uzdahe i izdahe. Opuštanje završite relaksacijom mišića šaka i lica.

NE SPAVAJTE TOKOM DANA
Ako inače nemate naviku da popodnete odremate, nemojte to da radite ni kada se noću ne naspavate dovoljno, jer biste tako mogli da naviknete mozak da se noću budi i nadoknađuje san preko dana. 

(Mens Health/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.