17.7.2016. 13:25
0
Samo pola sata u šumi štiti od raka dva mjeseca
Japanski naučnici tvrde kako pola sata boravka u dubokoj šumi doprinosi jačanju imuniteta i zaštiti našeg zdravlja naredna dva mjeseca.

Tu praksu zovu Shinri-ioku što bi u prevodu značilo  - kupanje u šumi. Kao što znamo, jak imunitet vrlo je važan u zaštiti od raka i ostalih bolesti.

Objasnili su i zašto je to tako

Osim što šetnja šumom oslobađa od stresa, smanjuje krvni pritisak i usporava rad srca, tamo se događa još nešto. Šumsko drveće i ostale biljke u vazduh ispuštaju fintoncide - antimikrobne organske sastojke koji su zaslužni za uništavanje gljivica i bakterija. Hodajući po dubokoj, nezagađenoj šumi udišemo te sastojke što doprinosi našem zdravlju. Naučnici kažu kako smo tada "uronjeni u imunološki sistem šume", prenosi CDM.

Šuma dobro djeluje na hormone u tijelu, smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, gojaznosti itd. Hodanje kroz nju podstiče kreativnost i priziva pozitivne misli, što je isto vrlo važno za fizičko zdravlje. Htjeli mi to priznati ili ne, ljudima je boravak u prirodi nužno potreban dok život u velikim gradovima s malo zelenila i puno betona svima pravi samo štetu.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.