18.7.2016. 15:55
0
Birate postojane i lakove lijepih boja, a znate li kako oni utiču na vaše zdravlje?
Većina žena uživanja u lakiranju noktiju i rado kupuje lakove, pri tome birajući boje koje im se sviđaju i proizvođača čiji je proizvod postojan, ne razmišljajući o tome šta lak za nokte čini našem zdravlju. Većina lakova na američkom i evropskom tržištu sadrži toksine, tvrde britanski naučnici.

Oni su napravili grupu od 20 žena. Svaka od njih ima njegovane, uredne nokte koje redovno lakiraju. Izvadili su im krv i provjerili da li postoje tragovi hemikalija. Vjerovali ili ne, identifikovali su brojne toksine. Sve do jedne imale su tragove trifenil fosfata samo deset sati nakon lakiranja. Ovaj uznemirujući podatak podstakao je naučnike da idu dalje u ispitivanju. Tako smo došli i do druge studije koja je dokazala da se štetni trifenil fosfat nalazi u osam od deset lakova za nokte. Od toga, samo na šest bočica naglašeno je prisustvo ove hemikalije.

To zapravo znači da više od 20 posto lakova na tržištu može da sadrži toksine, a da mi o tome nismo obavješteni onako kako treba. Lakovima se dodaje trifenil fosfat da bi oni bili manje zapaljivi, ali i da bi bolje prionuli za nokte. Poznat je još i kao TPHP. Ljekari ovu hemikaliju povezuju sa mnogim zdravstvenim problemima, ali su posebno zabrinuti zbog njene sposobnosti da ugrozi endokrini sistem, koji je najzaslužniji za rad hormona. Osim toga, THTP direktno ugrožava i reproduktivne organe i metabolizam.

Posebno je opasno ako lak za nokte koriste tinejdžerke na dnevnoj bazi jer je hormonalni balans krucijalan za njihov razvoj. Proizvođači ulažu mnogo novca kako bi došli do zdravije formule. Tako su prije izvjesnog vremena pokušali da štetni THTP zamjene dizobutilom ftalatom. Međutim, ispostavilo se da je i ova supstanca jednako opasna po zdravlje.

Lakovi za nokte sadrže i druge toksine. Među njima je i formaldehid, izuzetno otrovno i kancerogeno jedinjenje. Lako se rastvara u vodi, ali i u vazduhu. Dokaz za to je izuzetno jak miris lakova koji nam je svima poznat. Dobra vijest je da već sada na tržištu postoje proizvođači koji su uspjeli da opasne materije zamijene sigurnim. Obično su takvi lakovi na bazi vode i arganovog ulja, piše Zena.blic.rs.

(Adna Zukanović-Zilić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.