3.8.2016. 21:24
0
Prirodne paste za zube koje će vam pomoći da se riješiti lošeg zadaha i bakterija
Mnogo ljudi ima problem s lošim zadahom bez obzira što redovno brinu o higijeni zuba i unutrašnjsoti usta. Ukoliko imate ovaj problem, mogla bi ga riješiti prirodna pasta za zube.

Koristi se sljedeće:

– filtrirana voda, jer voda iz slavine sadrži štetni fluorid i hlor;
– kokosovo ulje, jer ima antibakterijska svojstva, a ovim uljem možete svakodnevno da masirate desni desetak minuta i da smanjite bakterije u ustima;
– soda bikarbona, jer je manje je abrazivna od kupovnih zubnih pasti, a i uklanja mrlje i obojenost zuba, sadrži i korisne minerale, a pH vrijednost iznosi od 9 do 11, što znači da ima alkalna svojstva;
– eterična ulja od nane, limuna, narandže, cimeta, anisa i ruzmarina, jer imaju antibakterijska, umirujuća i osvježavajuća svojstva;
– stevija u prahu, jer je prirodni zaslađivač koji će dati bolji ukus vašoj pasti;
– bentonit glina, jer polira i čisti zube, ima antibakterijska svojstva;
– morska so, jer ima antibakterijska svojstva i nježno čisti površinu zuba;
– biljni glicerin, jer ima ulogu povezivanja sastojaka i doprinosi kremastoj strukturi zubne paste.

Pasta od sode bikarbone

Pomiješajte četvrtinu šoljice sode bikarbone i dodajite vodu, koliko treba da dobijete teksturu paste. Po želji, radi boljeg ukusa, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja. Četkicu za zube umočite u pastu, nanesite malu količinu smjese na zube i trljajajte ih nekoliko minuta. Isperite mlakom vodom. Ova zubna pasta ukloniće zadah u ustima poslije konzumacije bijelog luka ili luka puno bolje nego kupovna.

Pasta koja miriše na kokos

Pola šoljice kokosovog ulja pomiješajte sa tri kašičice sode bikarbone, dodajte malo stevije i do 20 kapi eteričnog ulja cimeta. Dobro izmiješajte i smjesu držite u staklenoj teglici koja ima poklopac. Koristite svakodnevno.

Pasta od gline i soli

Četiri supene kašike kokosovog ulja pomiješajte sa četiri kašike gline, tri kašike vode, pola kašičice morske soli i 15 kapi eteričnog ulja. U maloj staklenoj posudi sve pomiješajte dok ne dobijete pastu. Zube trljajte količinom veličine zrna graška, piše Net, prenosi Telegraf. 

(Adna Zukanović-Zilić)

ZubiPasta
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.